Primorski slovenski biografski leksikon

UDOVIČ Fran, časnikar, kult. polit. delavec, r. 10. sept. 1914 v Gračišču (Slov. Istra), živi v Trstu. Oče Andrej, kovač, kolar, mati Ana Škergat, gospodinja. Osn. š. v domačem kraju, nato je študiral v Malem semenišču v Gor. S 16. letom (1930) je zbežal v Jslo, in sicer v Mrb., kamor se je preselila tudi družina. Tu se je vpisal na klas. gimn. in jo dokončal tik pred začetkom druge svet. vojne. Bil je član Sokola in zelo aktiven v naprednih študent. gibanjih. Ob neki študent. demonstraciji proti nemškutarjem je bil celo zaprt. Vpisal se je na Pravno fak. U v Bgdu. Ob Hitlerjevem napadu na Jslo se je pridružil prostovoljnim enotam proti napadalcu. Po razpadu Jsle je zbežal v Lj. (skupno s starši in bratom, ki so tudi živeli v emigraciji v Mrbu). Po mesecu dni so ga v Lj. aretirali in z znanim prvim transportom (30. jun. 1941) odpeljali v Gonars, od koder je bil premeščen v Anghiari-Renicci blizu Rima. Ob razpadu faš. 1943 je prišel v Trst k staršem (ki so se medtem vrnili domov) in se tu vključil kot aktivist v OF. Med nem. okupacijo je poučeval slov. na š. v Skednju. Po osvoboditvi je delal v IV. tržaškem okraju kot polit. delavec in z govori polit., narodnostnega in kult. značaja nastopal po različnih društvih na Tržaškem ter imel stike z vodilnimi osebnostmi v Istri. Od osvoboditve do nov. 1946 je bil zaposlen pri KP za STO. S 1. dec. 1946 je začel časnikarsko pot pri Ljudskem tedniku (do jun. 1947), nato je urejal Sočo v Gor. (jun.-sept. 1947), bil pri PDk (sept. 1947-mar. 1948), nato je za daljši čas pustil službo zaradi bolezni. Od 1. apr. 1952 do upokojitve (1978) je bil zaposlen pri PDk, in sicer kot ur. »tretje« strani. Jun. 1968 je opravil časnikarski izpit. V člankih, ki jih je objavljal, je vseskozi kritično presojal dogajanje med Slov. v It. Posegal je na najrazličnejša področja časnikarskega delovanja, v glavnem pa je sledil kult. dogajanju in objavljal kritike in poročila o razstavah naših umetnikov, tudi po upokojitvi. Po smrti A. Bubniča (1978) je postal vodič za vse skupine, ki obiskujejo zloglasno taborišče smrti – Rižarno.

Prim.: Arhiv OZE pri NŠK v Trstu; Arhiv PDk - Trst; D. Pahor, Prispevki k zgod. obnovitve slov. šolstva na Primorskem 1943–45, Trst 1974.

Ropet

Petaros, Robert: Udovič, Fran (1914–2010). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi950990/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (20. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 16. snopič Tič - Velikonja, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1990.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine