Primorski slovenski biografski leksikon

TRINKO Janez (John) Vianney OFM, p. frančiškan, duhovnik med slov. izseljenci v ZDA, r. 17. mar. 1907 v Chicagu (ZDA), u. 10. okt. 1969 v Berwijnu (ZDA). Njegovi starši so bili iz vasi Trinko (obč. Dreka) v Beneški Sloveniji, oče »Zajcov«, mati »Bénjova«. Pred prvo svet. vojno so se preselili v ZDA in se naselili v Detroitu, kjer imajo slov. patri frančiškani svojo postojanko oz. redovno hišo (rezidenco) in upravljajo župnijo Sv. Janeza Vianneya. Kaže, da je opravljal oče pri tamkajšnji cerkvi službo cerkovnika. Zato ni čudno, če je dal (prvemu?) sinu ime Janez Vianney in če se je kasneje ta sin odločil za duhovniški poklic, saj je živel v zelo verni družini in v nenehnem stiku z redovniki. Frančiškani so nadarjenemu in pobožnemu fantu, ki se je naučil slov. v družini in na župniji, omogočili potovanje v Evropo in bogoslovne študije v Lj., kjer je sedež slov. franč. province sv. Križa (Prešernov trg). K franč. je vstopil 29. avg. 1927, večne zaobljube je izrekel 6. sept. 1931, v redovnika je bil posvečen 2. jul. 1933, novo mašo pa je pel 16. jul. i. l. v žup. cerkvi Device Marije nad Krasom v Ben. Sloveniji. Ko je bil v Lj., si je dopisoval s prijateljico svoje matere Mateličevo iz Livških Ravni, in tudi pozneje do njene smrti 1956. Kaže, da je imel vsaj občasne stike s faro svojih staršev, z dreškim župnikom in s prijatelji iz bližnjih Livških Ravni. Po novi maši se je vrnil v ZDA in deloval med slov. izseljenci na raznih postojankah, ki jih imajo slov. franč. v ZDA. Pomagal je pri ohranjanju slovenstva, krščanskih izročil in pri splošni ljudski prosveti.

Prim.: Letopis slov. škofij 1978, 304; B. Z., Vredni spomina: amer. frančiškan s koreninami v Dreki, J. V. Trinko, Dom 31. avg. 1993, 3 s sl.

B. Z.

Zuanella, Božo: Trinko, Janez Vianney (1907–1969). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi950920/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (9. december 2023). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 20. snopič Dodatek M - Ž, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1994.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine