Primorski slovenski biografski leksikon

TURK Anton, vinogradnik, r. 6. jan. 1902 v Šepuljah pri Tomaju na Krasu in tam u. 27. jul. 1982. Oče Anton, kmetovalec, mati Alojzija Kocjan, gospodinja. Osn. š. v Tomaju 1908-12 pod vodstvom nadučitelja A. Kosovela. Po enoletni pripravnici v Gor. se je vpisal v prvi razr. real. gimn. v Lj., stanoval pa je v Marijanišču. Zaradi prve svet. vojne in okupacije Primor. je bilo izobraževanje v gimn. v Lj. moteno, zato se je 1919 vpisal na idrijsko realko, kjer je 1921 maturiral. Istega leta jeseni je odšel v Milan na študij veterinarstva, vendar je študij prekinil ter se vpisal na Višjo š. za sadjarstvo, vinarstvo in vrtnarstvo v Klosterneuburgu ter jo po dveh letih tudi končal. Želja, da bi nadaljeval študije na Visoki š. za kmetij. (Bodenkultur) na Dunaju, se mu ni izpolnila, ker je moral iz družinskih razlogov prevzeti gospodarstvo na kmetiji. Svoje znanje pa je izpopolnjeval na strok. seminarjih in potovanjih po Avstr. in It., vzdrževal pa je stalne stike s strok. ustanovami v Sji in na Hrv. - T. si je prizadeval za napredek kraškega vinogradništva, za obnovo vinogradov, za selekcijo trte refošk in pripravo ter izboljšanje kakovosti in slovesa kraškega terana. V ta namen naj bi po njegovi zamisli zgradili kleti Kraške vinarske zadruge in zaščitili ime in kakovost kraškega terana. Njegove ideje in prizadevanja uspešno rešuje Vino Kras Sežana. Pri tem moramo podčrtati T-ovo organizacijsko delovanje. Med obema vojnama je bil zelo dejaven v pospeševalnem programu tržaškega kmetijskega inšpektorata, obenem pa je bil preds. Kmečke hranilnice in posojilnice v Tomaju, po drugi svet. vojni pa je bil član ocenjevalnih komisij za vino pri Kmetij. zavodu v Novi Gor. in mednar. vinskega sejma v Lj. Objavil je tudi več člankov v SlovJ, PDk, PrimN in Kmetovalcu.

Prim.: PrimN 7. jan. 1972; Kmečki glas 12. jan. 1972; Gasp 14. jan. 1972 in 23. apr 1982; Delo 29. jul. 1982; Družinski arhiv Anemarije in Duše Turk, Šepulje 6.

Adč.

Adamič, France: Turk, Anton (1902–1982). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi950660/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (27. februar 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 16. snopič Tič - Velikonja, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1990.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine