Primorski slovenski biografski leksikon

TRAMPUŠ Adolf, tiskar, pesnik, r. 13. apr. 1891 v Trstu, u. tam 29. apr. 1916. Oče Josip, pek, mati Marija Breščak. Obiskoval je Ciril-Metodovo š. pri Sv. Jakobu in prvi razr. nem. gimn., potem mu je mati poiskala službo v trgovini jestvin, kar pa mu ni ustrezalo, in se je zaposlil kot vajenec v tiskarni Edinosti. V tej službi se je že po naravi šibkemu in bolehnemu mladeniču (v šolskem arhivu CMD piše, da je bil božjasten) zdravje poslabšalo, vendar je vztrajal, ker mu je okolje prijalo. Že zelo mlad je začel objavljati v E razne članke (Aspiracije Italije na naše pokrajine, E 7. apr. 1908) in sodeloval pri Tiskarskem obzorniku. Pisal je tudi črtice iz tiskarskega življenja (Zadnje ure, Jadranka 1922) in bil zelo pozoren na strok. izrazoslovje tiskarjev. Besede si je zapisoval v dva debela zvezka z naslovom Nabrani strokovni izrazi, ki so ju našli v njegovi zapuščini. Pisal je tudi pesmi, ki jih zaznamujejo predsmrtna slutnja in groza ter resignacija (V dnevu, V obupu, Jadranka 1922). Ob izbruhu prve svet. vojne je bil vpoklican in se mu je v težkih pogojih zdravje poslabšalo. Poslali so ga domov, kjer je umrl.

Prim.: Župn. arh. Sv. Justa v Trstu; M. Cenda, Liki iz naše preteklosti, RAITrstA 30. apr. 1969; D. Š., † Adolf Trampuž, Jadranka 1922; arhiv CMD šole v Ods. za zgod. pri NŠKT.

ldt

Debelli Turk, Lida: Trampuš, Adolf (1891–1916). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi950430/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (11. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 16. snopič Tič - Velikonja, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1990.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine