Primorski slovenski biografski leksikon

TORKAR Edo, pisatelj, publicist in potopisec, r. 30. jul. 1952 na Jesenicah in tam tudi sedaj živi. Oče Anton, miner v kamnolomu, r. v vasi Znojile v Baški grapi, mati Rozina Logar. Prve tri razr. osn. š. je obiskoval na podružnični šoli Hudajužna, osn. šolanje je nadaljeval in dokončal na Jesenicah 1967, kamor se je družina preselila iz Baške grape. 1971 je dokončal tehn. sred. š. metalurške smeri na Jesenicah. Kot metalurški tehnik je delal v Novi Gor. in Ilir. Bistrici, kot proizvodni delavec v jesen. železarni in kranjskem Exotermu, kot skladiščnik v lj. Metalni in Unitasu, kot strojnik na ladjah Splošne plovbe Piran, poskušal pa se je tudi s študijem na lj. U (FNT geologija). Zaradi aktivne udeležbe v štrajkih je 1974 izgubil zaposlitev v Kranju, 1982 pa v Splošni plovbi Piran. Od 1983 je poklicni književnik. - Piše in objavlja od 1975 naprej v Anteni, Kurirčku, Mladini, Obz, NReviji, Kmečkem glasu, Železarju, Listih, Sdb, Mladih potih, Snovanjih, Dial, Informatorju Splošne plovbe Piran, Pavlihi, PrimSreč, Mentorju, PV, NR, 7 D, Teleksu, Putevu in Glasu (Banja Luka), na radiu itn. Samostojne objave in zbirke proze: Vzhodna linija (MK 1976) je prvi uspeli poizkus s pomorsko tematiko v zbirki Pota mladih. Jezdeci in sanjači (DZS 1982) je zbirka novel in črtic, ki govorijo o življenju sodobnega mladega človeka. Zgodbe so postavljene v najrazličnejša okolja: med drvarje v bosanskih planinah, v zakotne hribe slov. podeželja, v študentske domove, v eksotiko Afrike in v sodobni mestni vrvež. Novele V Gropah, Zgodba iz srca za denar in Polnočnica v Bistrici se dogajajo na Primor. Sol življenja (Lipa 1984) je spet pomorska zgodba, a razširjena in poglobljena. Vse kasnejše T-jeve knjige so izšle v samozaložbi. Povest o jutranji zarji (1985) je zvest prikaz pisateljevih mladostnih let v revni proletarski družini. Od tod do Kajmakčalana (1987) je zbirka liričnih potopisov in reportaž z balkanskih planin; zbirka je izšla 1989 pomnožena za 8 potopisnih reportaž z novim naslovom Poišči si otok. Knjiga feljtonov Razsuti tovor (1986) je nastala v letih, ko se je intenzivno posvečal pisanju časopisnih podlistkov. Kronika majhnih norosti (1988) je knjiga dobrih novel, Razgledi z Mežaklje (1989) pa izbor iz T-jevih člankov, polemik in komentarjev, ki jih je prejšnja leta objavljal v časopisih in revijah. - T. je nemiren duh, a neizprosno odkrit razčlenjevalec življenja mladih generacij v zadnjih dveh desetletjih, kakor ga je spoznaval sam. Hitro menjanje zaposlitev in plovbe po daljnih morjih so mu nudile veliko doživetij in izkušenj, včasih tudi bridkih. Njegov odnos do življenja je nenavadno živ, neposreden in zato pri pisanju sproščeno sledi svojim doživetjem, ki mu sama narekujejo najprimernejši način izražanja in tudi izvirno literarno Obliko.

Prim.: Avtorjevo pisno sporočilo 17. jul. 1990; informativni članek o avtorju in delu na koncu knjig Razsuti tovor in Razgledi z Mežaklje; slika na zavihku knjige Sol življenja.

Dolenc

Dolenc, Janez: Torkar, Edo (1952–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi950350/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (18. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 16. snopič Tič - Velikonja, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1990.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine