Primorski slovenski biografski leksikon

TASIĆ David, publicist, obsojenec na ljubljanskem vojaškem procesu, znanem tudi kot JBTZ (Janša, Borštner, Tasić, Zavrl), r. 28. jun. 1962 v Kruševcu, od 1980 živi na Mostu na Soči. Oče Milan, inž. metalurgije, prof. na sred. š. v Trsteniku (Srbija), mati Marija Žagar; njen rod izhaja z Mosta na Soči (Sv. Lucija). Osn. š. v Trsteniku 1976, gimn. v Trsteniku, matura 1980. 1981 se je vpisal na FSPN (Fak. za sociol., polit. vede in novinarstvo) v Lj. Nekaj časa je kot svoboden časnikar sodeloval v več slov. in jsl. revijah, pisal za kult., kasneje za notranjepolit. rubrike časopisov in revij, kot so npr.: Mladina, Telex, Stop, Intervju, Reporter, Polet, Glas omladine. Od 1986–89 je delal kot ur. notranjepolit. rubrike lj. Mladine, glasila RK ZSMS (republ. konf. zveze social. mladine Sje). - Objavil je več publicističnih del: Trupla z Golega otoka; izšlo v Lj. 1988 pri Neodvisni založbi Emonica (v slov. in srbohrv.); V imenu ljudstva (zbornik o Ljubljanskem procesu, soavtorja Meta Roglič in Marjan Horvat), Lj. 1988, zal. Karantanija; Demokracija - duh iz steklenice, Lj. 1988, zal. Karantanija, (knjiga intervjujev z znanimi slov. in jsl. pisatelji in znanstveniki). - Jeseni 1988 je ustanovil eno prvih zasebnih založb v Jsli z imenom Karantanija. V okviru te zal. je izšlo več značilnih del. Zal. Karantanija deluje od sept. 1989 v sklopu ŠKUC-a (Študent. kult. center). - Dne 4. jun. 1988 je bil aretiran doma na Mostu na Soči in odpeljan v vojaški preiskovalni zapor v Metelkovi ul. v Lj. Obsojen je bil na JBTZ procesu 27. jul. 1988 na 5 mesecev zapora. Čez mesec dni je višje vojaško sodišče v Bgdu kazen zvišalo na 10 mesecev. Od 9. avg. 1989 je na prestajanju kazni v odprtem oddelku zapora na Igu pri Lj. skupaj z ostalimi obsojenci.

Prim.: Osebni podatki; od aretacije dalje številna poročila in polemike vseh medijev v Sji, Jsli, zamejstvu in zdomstvu ter po celem svetu.

Vinko

Jarc, Vinko: Tasić, David (1962–2019). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi950040/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (2. december 2023). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 15. snopič Suhadolc - Theuerschuh, 3. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1989.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine