Primorski slovenski biografski leksikon

SERDOČ (SERDOCH) Peter Leon (Pedro), duhovnik in jezikoslovec, r. 28. jun. 1902 v Mendozi (Argentina), u. 3. mar. 1961 v kraju Rodeo del Medio (arg. provinca Mendoza). Oče Franc, sodar, doma iz Serdočev pri Kastvu, mati Ivana roj. Čekada iz Dolenj, župnija Jelšane. Starši so se na prelomu 19. stol. izselili v Argentino, in sicer v Mendozo, gl. mesto istoimenske arg. province. Tam je oče kmalu po prihodu umrl. S. se je šolal v Mendozi, Rodeu del Medio in Bernalu, kjer je 1919 postal član salezijanske redovne skupnosti. V letih 1919–23 je opravljal obvezno vzgojno prakso, študiral filoz. in dokončal učit. Teologijo je študiral v Turinu 1923–27; zaključil jo je z doktoratom. V času študija je navezal tesne vezi s slov. sošolci. Pred odhodom v Arg. je imel jul. 1927 novomašno slavje v Jelšanah, kamor je prihajal v času študija v It. Za kraj je bil to poseben dogodek. Po vrnitvi v Arg. je opravljal učiteljiški poklic. Poučeval je v šolah raznih stopenj in v raznih krajih (npr. Rosario, Vignaud) ter obenem imel vodilne službe v redovni skupnosti. Daljše obdobje, in sicer 1934–43, je deloval v Mendozi, kjer je kot predstojnik obnovil zavod Don Bosco. Za učence je začel izdajati mesečnik Don Bosco in ga sam tudi urejal. 1943–49 je vodil vzgojno-izobraževalno ustanovo General Belgrano v Tucumanu ter zgradil nov in sodobnim pedagoškim zahtevam ustrezen šolski in vzgojni zavod. Zaradi živčne izčrpanosti je po štirinajstih letih vodstvenih služb prevzel v zavodih v Mendozi in Rodeu del Medio, kjer je deloval 1949–61, manjše šolske obveznosti. Posvetil se je zbiranju gradiva za onomatološki slovar, ki ga je izdal 1952. V njem je analiziral več kot 2500 lastnih imen; pri tem mu je pomagalo temeljito znanje jezikov. Slovar je bil med izvedenci sprejet z naklonjenostjo. Dobra pedagoška izobrazba in sposobnosti za glasb. delo so mu zagotavljali uspeh. V zavodih, kjer je deloval, je moral reševati težko gosp. stanje in urejati njihovo poslovanje. V vsakem se je tudi zavzel za ureditev knjižnice in arhiva.

Prim.: Matične knjige in kronika župnije Jelšane (ž. arh. v Jelšanah); Elenco Generale della Società Salesiana; Posmrtni list; A. Mrkun, Argentina, KolGMD 1929, 93; J. Hladnik, Po Argentini sem ter tja. Na obisku pri slovenskem duhovniku, Duhovno življenje, jun. 1939, 107–09; B. Kolar, In memoriam. Nekrolog salezijancev slovenske narodnosti, Lj. 1991, 205.

B. Kolar

Kolar, Bogdan: Serdoč, Peter Leon (1902–1961). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi947170/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (20. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 20. snopič Dodatek M - Ž, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1994.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine