Primorski slovenski biografski leksikon

STRNAD Ivan (p. d. Janko), slikar samouk, r. 22. jun. 1876 v Komnu, u. 28. jun. 1919 v Sežani. Oče Jakob, mizar, mati Marijana Uršič. S. se je preživljal z dekoriranjem cerkva po Krasu in Istri. 1897 je naredil oltarno sliko (Marija z Janezom Krstnikom in Janezom Evangelistom) za p. c. v Sušaku pri Ilir. Bistrici, 1900 pa Zadnjo večerjo na slavoločni steni Marijine cerkve v Obršljanu blizu rodnega Komna. 1902 so ga zaposlili z dekoracijo cerkva v povirski župniji; tam je najprej popleskal podružnično c. sv. Andreja v Merčah in s stenskimi slikarijami okrasil cerkev na Gori (Oznanjenje Mariji, Kristusovo rojstvo), nato pa je 1903 freskiral strop ladje v župn. c. (Predaja ključev, evangelisti s simboli, sv. Ciril in sv. Metod, sv. Mohor in sv. Fortunat) ter preslikal Božji grob. Gor. slikarju Del Neriju je menda pomagal pri poslikavi žup. c. v Komnu. Izredno preprost likovni izraz naštetih del nam v S. odkriva slikarja samouka, kakršni med podobarji tistega časa niso nobena redkost. Njegova dela utegnemo najti še kje, saj se je tudi po poroki (1906) večkrat za dlje časa odpravil v Istro in se tam preživljal s podobarstvom. V času prve svet. vojne so ga vpoklicali v vojsko, kjer je zbolel, se obnemogel vrnil v Sežano in umrl.

Prim.: NadškAGor. (prepisi matic iz Komna); ž. arh. Sežana (LibDef IV, 61; LibCop I, 68); župnijska kronika v Povirju; podatki Lojzke Stepan (Sežana) in Adalberta Strnada (Komen).

B. Ur.

Uršič, Borut: Strnad, Ivan (1876–1919). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi946860/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (19. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 14. snopič Sedej - Suhadolc, 3. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1988.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine