Primorski slovenski biografski leksikon

RAVBAR Vojka, ekonomist, r. 27. apr. 1954 v Dubrovniku, živi v Lj. Oče Mirko, doma iz Vogelj pri Repentaboru, mati Danica Bandelj iz Tomačevice pri Komnu. Družina se je zaradi narave očetove službe pogosto selila. Tako je del otroštva preživela v Bosni in Hercegovini, del pa v Črni gori. Prvih pet razr. osn. š. je končala v Titogradu, po preselitvi v Sjo v Tomačevico pa je osn. š. nadaljevala in končala v Svetem pri Komnu. Gimn. je začela obiskovati v Novi Gor., nadaljevala pa v Lj., kamor se je družina spet preselila. Na Ekonom. fak. v Lj. je 1977 diplomirala in za diplomsko nalogo prejela študentsko Prešernovo nagrado. Po diplomi se je zaposlila na republiškem Izvr. svetu, nadaljevala študij ob delu ter magistrirala, prav tako na Ekonom. fak. Vse njene zaposlitve so bile v slov. republ. oz. drž. vladnih organih na področju ekonomskih odnosov s tujino: od pripravnice do svetovalke preds. repub. komiteja za ekonom. odnose s tujino v letih 1977–80, do vladne svetovalke do 1990, ko je vodila Oddelek za ekonom. odnose s tujino v republ. komiteju za mednar. sodelovanje. Od konca 1990 do začetka 1993 je bila v Ministrstvu za zunanje zadeve namestnica zunanjega ministra Sje, na čelu Oddelka za ekonom. odnose s tujino. Od začetka 1993 pa kot drž. sekretarka za ekonom. odnose s tujino v Ministrstvu za ekonom. odnose in razvoj vodi Upravo za ekonom. odnose s tujino. V času osamosvajanja Sje je v vladnem osamosvojitvenem načrtu vodila projekt ekonom. odnosov s tujino. – Svoje delo poskuša opravljati čim bolj profesionalno in strokovno. Imela je veliko intervjujev za domače in tuje časopise, pisala je članke o slov. gospodarstvu oz. ekonomskem razvoju predvsem za tuje publikacije ter slov. publikacije v tujih jezikih, z namenom, da bi promovirala slov. gospodarski razvoj.

Prim.: Življenjepis mag. Vojke Ravbar (pismo 21. mar. 1994); Kras, febr. 1994, št. 1; Ženska imena v politiki, Lj. 1994, 50–51.

I. Ur.

Uršič, Ivana: Ravbar, Vojka (1954–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi945030/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (19. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 20. snopič Dodatek M - Ž, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1994.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine