Primorski slovenski biografski leksikon

PODVRŠIČ Albin, magister farmac., tigrovec, r. 3. febr. 1905 v Vipolžah, u. 24. jul. 1988 v Lj. Oče Jožef, kolon, zaposlen na gradu v Vipolžah, mati Jožefa Reja. Osn. š. Vipolže, realka Idrija, univ. Padova. Kot dijak in študent je bil zelo predan boju za obrambo slov. manjšine pred faš. zatiranjem. Že v Idriji je bil povezan z ileg. organ. TIGR, v Gor. je sodeloval z vodilnimi člani gibanja; Z. Jelinčičem, Alb. Rejcem, dr. Avg. Sfiligojem, zdravnikom dr. Potrato, Fr. Bevkom, Dam. Fajglom, Alb. Valentinčičem, Iv. Lebanom, študentom Dragom Bajcem idr., v Trstu z Dor. Sardočem, Ant. Kosovelom idr. Drago Bajc je nosil liter. v Vipolže in prenočeval pri Podvršičevih, bil je zaposlen pri ured. E v Gor., v Padovi je stanoval skupaj s P. Na begu pred aretacijo ga je P. spremil do Benetk in mu je dal svoj plašč, v katerem je umrl na begu v Biljah okt. 1928. P. je v Vipolžah pridobil za organ. vrsto ljudi, prav tako v drugih krajih. Udeležil se je vrste sestankov in zborovanj tigrovcev: 1929 zbora tigrovcev v Vrhovlju, izleta PD Brd v Slov. Benečijo, dijaškega tedenskega tečaja v Cvetrežu 1928, zbora dijakov na Čavnu, zbora briških PD sept. 1927 v Marijacel idr. Bil je tudi aretiran in zasledovan. Podeštat na Dobrovem D'Ottone ga je osebno aretiral in odpeljal na polic. v Gor. 1935 je pobegnil v Jslo. Sodeloval je v NOB, bil vojaški farmacevt v Trstu, nato v Lj., kjer je živel z družino.

Prim.: Osebni arhiv; podatki A. Podvršiča, Jož. Gradnika, Hen. Cukjatija, A. Simčiča-Dekeja, Alb. Valentinčiča, Iv. Simčiča.

Rut

Rutar, Tone: Podvršič, Albin (1905–1988). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi943500/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (19. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 20. snopič Dodatek M - Ž, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1994.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine