Primorski slovenski biografski leksikon

PINTBAH Jože, župan v Ratečah pri Kranjski Gori, tigrovec, r. 24. apr. 1893 v Ratečah pri Kranjski Gori, u. tam 9. apr. 1969. Oče Jožef, mati Marija Kerštanj. Bil je eden najbolj zavednih Slov. v Ratečah. Zanimal se je tudi za zamejske Slov., sodeloval s primor. emigranti, organiziranimi v ileg. organiz. TIGR. Poznal je zavedne Slov. v Kanalski dolini, jim nosil ali oddajal v Ratečah knjige in razno propagandno liter., ki jo je dobival na Jesenicah od P. Bizjaka, uslužbenca pri obmejnem komisariatu, doma iz Podmelca v Baški grapi, in od Slavka Jelinčiča, uslužbenca pri komisariatu na Jesenicah, doma iz Gorice. Jelinčič je literaturo nosil P. v Rateče in tesno sodeloval z njim, ki je bil v stiku, kar se te dejavnosti tiče, z obmejnim komisarjem Tonetom Batageljem, doma iz Šturij (Ajdovščina). P. je veliko sodeloval z dr. Dolharjem na Trbižu, tudi s T. Duhovnikom, ki je bil kaplan v Koroški Beli. Nosil je liter. zavednim slov. duhovnikom v Kanalsko dolino. P. je gestapo takoj ob prihodu v Rateče aretirala. Po šestih mesecih zapora v Celovcu je bil izpuščen. Ob vračanju ga je na meji aretirala it. faš. policija. Bil je obsojen na 30 let in zaprt v Portolongone. Po padcu faš. It. se je 1944 vrnil in živel v težkih razmerah v Ratečah.

Prim.: Po pripovedovanju Slavka Jelinčiča in Petra Bizjaka; T. Rutar, Kratek pregled delovanja ileg. org. TIGR na Tolminskem 1927–1940, TolmZb. 1975.

Rut

Rutar, Tone: Pintbah, Jože (1893–1969). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi943330/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (19. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 20. snopič Dodatek M - Ž, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1994.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine