Primorski slovenski biografski leksikon

PETAROS Stanko, tigrovec, borec NOBJ, delavec, r. 13. sept. 1903 v Borštu pri Trstu, u. 1954 v Zagrebu. Oče Josip, mati Lojzka Zahar, kmetje. 1927 je bil organiziran v ileg. organ. BORBA, ki je delovala na Trž., Krasu, Istri in Braniški dolini. Kot sodelavec Ferda Bidovca, Er. Marušiča, Zvon. Miloša, Alojza Žerjala je načeloval 5. srenji, ki je v glavnem obsegala občini Dolino in Klanec, tj. območje od Milj do Kozine-Herpelj. Področje ileg. organ. BORBE so razdelili na 6 srenj. P. je v vaseh svoje srenje organiziral ileg. celice, ki so po njegovem prizadevanju dobivale in širile protifaš. tisk. Izvršil je tudi nekatere napade na fašiste. Spomladi 1930, ko je bilo v njegovi srenji aretiranih nad 200 oseb, od teh 40 prijavljenih Posebnemu sodišču, je P. pobegnil s sodelavci Petr. Petarosom, Marij. Petarosom, Stankom Kosmačem v Jslo, od koder se je z oboroženimi trojkami vračal in prinašal protifaš. tisk na Prim. in se udeleževal napadov na fašiste. P. so jsl. oblasti v spremstvu polic. poslale v emigrant. naselje Bistrenica na Vardarju, a je pobegnil v Sjo in se spet udeleževal s trojko pohodov na Prim. Ko so ga prisilno poslali čez mejo v Grčijo, se je vrnil v Sjo in oborožen ileg. s trojko hodil in nosil liter. na Prim. Nato so ga izgnali v Avstrijo, odšel je na Češko in se vrnil v Jslo, v Mrbu ga je polic. aretirala in pospremila v It. Med vožnjo blizu Rakeka je skočil z vlaka in ušel. Zaposlil se je v Zgbu kot zidar pri želez. in se oženil s Čehinjo; družina s 4 otroki je živela v velikem pomanjkanju. Ob izbruhu vojne je delal za NOB, 1943 šel k partiz., vrhovni štab hrv. NOV ga je z radiooddajnikom poslal Istro, kjer naj bi ostal pri istrskih partiz. Z dovoljenjem je odšel na obisk v svojo vas Boršt. Med nočno racijo so ga Nemci prijeli in poslali v Dachau, kjer je zbolel na pljučih. Po vojni se je bolan zaposlil pri železnici in družina je ob skromni plači stradala. Še nekajkrat je obiskal dom v Borštu. U. je v zagrebški bolnišnici za tuberkulozo. V svojih spominih piše, da je 1916, star 13 let, z otroki in ženami napadel tovarno apna Faceanoni nad Borštom, lastnik je pobegnil v Italijo.

Prim.: Vekosl. Španger, Bazoviški spomenik; Aula IV; obtožnica prvega trž. procesa; T. Rutar, Bistriški zapisi; pripoved njegovih sodelavcev.

Rut.

Rutar, Tone: Petaros, Stanko (1903–1954). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi941420/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (18. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 11. snopič Omersa - Pirejevec, 2. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1985.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine