Primorski slovenski biografski leksikon

PAVŠIČ Alojz, fotograf, organist in kulturno-prosvetni delavec, r. 22. jun. 1901 v Kanalskem Lomu, u. 11. jun. 1985 v bolnišnici v Šempetru pri Gor., pokopan na Sv. gori. Oče Jožef, mali kmet, mati Marjana Šavli. Igranja orgel se je učil pri organistu Francu Kovačiču na Mostu na Soči; v domačem kraju je začel redno orglati že kot desetleten deček, med prvo svet. vojno pa je nekaj časa živel v Novakih nad Cerknim in tudi prevzel organistovsko službo. V mladosti je v Kanalskem Lomu vodil tamburaški krožek. 1933 se je preselil na Most na Soči, kjer je opravljal službo cerkovnika in organista, preživljal pa se je tudi s fotografiranjem. Med fašizmom je poleg cerkv. vodil tudi prosv. petje, režiral je drame in igre. Pevski zbor je prav tako sestavil v »battaglione speciale« v južni It. (Pizzoli, L'Aquila) in z njim nastopil tudi v cerkvi. 1957 je odprl v Solkanu fotografsko delavnico, 1960 pa se je skupaj z družino dokončno preselil v ta kraj, kjer si je medtem zgradil lastno hišo s fotografsko delavnico. Na Mostu na Soči je bil aktiven pri Planinskem društvu in v amaterski dramski skupini, z igranjem se je ljubiteljsko ukvarjal tudi v Solkanu. V filmu Kaplan Martin Čedermac je nastopil z manjšo vlogo. Krajši čas je vodil pev. zbor upokojencev v Solkanu. Po smrti solkanskega organista Jožefa Drekonje je 1963 prevzel vodstvo tamkajšnjega cerkv. pev. zbora in orglanje, kar je vestno in točno opravljal do visoke starosti. Z veseljem je sprejel liturgične spremembe po 2. vatikanskem koncilu in se jim prilagodil tudi pri organistovskem oz. pevovodskem delu. Ob 70-letnici orglanja je dobil iz Vatikana posebno diplomo s papeževim blagoslovom. Do zadnjega je po svojih močeh pomagal tudi v domači fotografski delavnici. P. je bil po značaju skromen in redkobeseden človek, ki je vedno izpovedoval pristen krščanski pogled na svet, odlikoval pa se je tudi po ljubezni do slov. knjige in kulture nasploh. Umrl je kot eden poslednjih predstavnikov tistega rodu prim. organistov, ki so med fašizmom poleg verskega opravljali tudi izredno pomembno narodnoobrambno poslanstvo.

Prim.: Sporočilo ž. u. Most na Soči in Solkan; podatki vdove Vere Pavšič; Družina 6. jan. 1980; Delo 12. jun. 1985; PrimN 21. jun. 1985; Družina 14. jul. 1985.

M. V.

Vuk, Marko: Pavšič, Alojz (1901–1985). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi940610/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (19. junij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 11. snopič Omersa - Pirejevec, 2. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1985.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine