Primorski slovenski biografski leksikon

OBLAK Anton, strojnik, član organ. TIGR, r. 1. avg. 1886 v Postojni, u. 11. maja 1935 na Baču pri Knežaku. Oče Anton, mati Frančiška Nagode. Dovršil osn. š. v Postojni, se izučil za ključavničarja in se po prvi svet. vojni 1919 zaposlil kot strojnik pri lesnem podjetju Alojz Urbančič na Baču, kjer je kot vesten delavec ostal v stalni službi. Kot zaveden Slov. se je že 1926 vključil kljub 40 letom in številni družini v podtalno protifaš. gibanje organ. TIGR. V tej organ. je deloval kot dober strokovnjak za izdelovanje peklenskih strojev. Izdelal jih je več in sta mu pri tem pomagala najbolj zanesljiva sodelavca v organ. TIGR Matevž Rutar in Franc Česnik, oba iz Zagorja. Njegov sodelavec v TIGR-u, računovodja v Urbančičevem podjetju, Alojz Valenčič, ki je bil ustreljen 6. sept. 1930 na Bazovici, je peklenske stroje s spretnim varanjem karabinjerjev vozil z avtom v Trst. Eden teh je eksplodiral 5. jan. 1930 na Svetilniku zmage, drugi 10. febr. 1930 v ured. faš. dnevnika Il Popolo di Trieste. Z O. so sodelovali pri raznašanju ileg. protifaš. tiska poleg prej imenovanih Jože in Jakob Vadnjal, oba iz Zagorja, Ivo Martinčič, Janko Škerlj idr. Danilo Zelen, Tone Černač, Josip Kukec, Ludvik Ogrizek, Jože Dolenc, Franc Kruh, Ivan Dekleva in še nekateri so mu izročali na gmajnah okrog Bača literaturo in orožje, ki so ga prinašali iz Jsla. O. je bil aretiran z Alojzom Valenčičem apr. 1930. Med preiskavo so ga strahotno pretepali in mučili, a ni ničesar priznal, zato je preprečil vse nadaljnje aretacije: nihče njegovih sodelavcev ni bil aretiran. Ker mu policija ni mogla ničesar dokazati, so ga izpustili. O. se je vrnil iz trž. zaporov hudo bolan, njegovo zdravstveno stanje se je dan za dnem slabšalo in nato je za posledicami mučenja v zaporu po petih letih umrl. Za svojo neomajnost in junaško vedenje v zaporu pred faš. policijo, ko je rešil aretacije nešteto sodelavcev TIGR-a, zasluži kako visoko priznanje.

Prim.: Podatki sodelavcev narodne organizacije TIGR: Matevž Rutar, r. 18. sept. 1904 v Zagorju, Bač št. 30, Knežak; Jože Vadnjal, r. 1. mar. 1898 v Zagorju, upokojeni major JNA, Il. Bistrica; Tone Černač, r. 8. apr. 1905 v Matenji vasi, Mirna na Dolenjskem; Ivo Marinčič, r. 18. avg. 1907 v Zagorju, časnikar v N. Gorici, umrl.

Rut

Rutar, Tone: Oblak, Anton (1886–1935). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi930410/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (18. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 10. snopič Martelanc - Omersa, 2. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1984.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine