Primorski slovenski biografski leksikon

Martinuzzi Edvard ml., igralec in dramatik, r. 3. mar. 1932 v Lj., u. 28. maja 1969 v Trstu. Oče Edvard, knjigovodja (gl. čl.), mati Marija Pavlič, gospodinja. Osn. š. in nižjo gimn. opravil v Kranju, višjo in maturo v Kopru. Med 1952–54 je študiral slavistiko na U v Lj. 1952 je bil dva meseca knjigovodja pri avtopod. Slavnik v Kopru, 1953 pet mesecev učitelj v Kortah nad Izolo; 1954–55 spet knjigovodja pri Slavniku, 1955–56 igralec pri Gled. slov. Primorja v Kopru. Od 1957 do smrti je bil član SSG v Trstu. E. Martinuzzi je bil splošno nadarjen. Že kot 4-letni otrok je igral harmoniko in po štiriletnem učenju nastopal v Kranju, na Bledu, v Žireh. Od 7. leta je devet let študiral violino in nastopal v Kranju in Lj. Veliko se je bavil tudi s športom: orodne vaje, smučanje (1952 je dobil zlato medaljo Ucef v alpski kombinaciji), veslanje, kolesarstvo (1952 je v krožni dirki Koper juniores zasedel drugo mesto). Že 1948 je objavljal pesmi v časopisu Jadran v Kopru s psevdonimom Muc. 1967 je ob stoletnici Kmečke čitalnice imel v Škednju slikarsko in fotografsko razstavo. Izdeloval je maske iz gline. Po bratih Grimmih je za trž. SSG skupno z očetom pripravil dramatizacijo Trnuljčice (upr. 6. maja 1966), sam pa Obuti maček (upr. 29. nov. 1966). Za RAITrstA je dramatiziral A. Remca Veliki punt, L. Fatur Vilemir, K. Hafner Šimnov Lipe ter nekaj zgodb iz Tisoč in ena noč. Odigral je okoli 180 vlog. Nastopal je predvsem v karakternih in komičnih vlogah. Bil je prof. Čebula (Fodor, Matura), Estragon (Becket, Čakajoč na Godota), Karsky (Sartre, Umazane roke), Švejk (Hašek), Bubnov (Gorki, Na dnu), Louis (Achard, Lipe za luno), Virgadamo (Pirandello, Saj ni zares), Komar (Cankar, Hlapci), Martinek (Štoka, Anarhist), Mathias (Kozak, Dialogi), Jur (Mahnič, Kmečki rekvijem) itd. Rad je nastopal in bil zelo uspešen v otroških igrah. Še vedno se mnogi spominjajo njegovega Marcipančka iz Pepelke. Do zadnjega se je pripravljal, da bo nastopil v Neil Simonovi drami Zares čuden par, a ga je prehitela smrt. Skrbno je spravljal dokumente o nastopih.

Prim.: SGL II, 419; SDL II, 13; NŠKT, Zgod. odsek; večkrat PDk, Gosp, NL, KatG; Gled. listi; Delo; PrimN; Tedenska tribuna; podatki sestre Marije Horvic.

Har.

Harej, Zorko: Martinuzzi, Edvard ml. (1932–1969). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi923280/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (25. maj 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 10. snopič Martelanc - Omersa, 2. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1984.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine