Primorski slovenski biografski leksikon

Mezgec Slava, por. Kraševec, igralka in pevka, r. 7. sept. 1899 v Trstu, živi v Trstu in Lj. Oče Josip, čevljar iz Gor., mati Marija Makarovič iz Avč. Po osn. in trg. šoli se je zaposlila v trgovini, a že kot otrok je statirala v Verdijevem gledališču, kjer je pela v opernem zboru njena birmanska botra. Nastopila je tudi v otroškem zboru v nekaterih operah. S 15. leti je vstopila v cerkv. pev. zbor pri Sv. Jakobu in v zbor šentjakobske čitalnice, kjer je tega leta nastopila kot solistka. Eno leto je obiskovala začetniško pev. šolo, ki jo je vzdrževala trž. občina. Med prvo svet. vojno je v okviru šentjakobske čitalnice nastopala v veseloigrah in na zabavnih večerih kot igralka in solistka v Narodnem domu in v Ljudskem domu, ker se je vpisala v Soc. stranko. Večkrat je nastopila na dobrodelnih večerih za vojne sirote v gled. Fenice in v Politeama Rossetti, vedno pa se je skrila pod tuje ime. Pravo pev. šolo je imela eno leto pri prof. Rapetti-Bassijevi, ki ji je z vajami ojačila in razširila glas. Ob koncu poletja 1917 se je vpisala v dramsko šolo, ki jo je vodil Milan Skrbinšek; ta jo je takoj angažiral v dramah in operetah. Odigrala in odpela je vrsto vlog in dosegla veliko priznanj. Po požigu Narodnega doma je odšla v Mrb. in v sezonah 1920/21 in 1921/22 odpela kot sopranistka večino klasičnih in modernih operet, nastopala pa je tudi v operah, npr. Marinka v Prodani nevesti in na koncertih GlasbM. Po zaroki in poroki (1925) z odv. dr. Cirilom Kraševcem iz Cerknice se je odpovedala gledališču. Med drugo svet. vojno je bila v internaciji, potem je pela in igrala na odru Ljudskega doma v Logatcu. Tu jo je odkril režiser Fr. Štiglic in ji zaupal vlogo botre Marjete v celovečernem filmu Trst (1951); scenarij je napisal Fr. Bevk in je izšel v knjigi še bo kdaj pomlad. Dalje v filmu Dobro morje (1958, scenarij Ernest Adamič, rež. Mirko Grobler) ter In vojna se nadaljuje (franc.-it.-jsla koprod., 1962, scen. Ugo Pino, rež. Leopoldo Savone).

Prim.: Osebni podatki; E ob predstavah v Nar. domu; Luč 1928, 79; SGL II, 435; Most 1968, št. 18–19, 122–23; št. 20, 216.

Jem.

Jevnikar, Martin: Mezgec, Slava (1899–1989). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi922680/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (25. februar 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 10. snopič Martelanc - Omersa, 2. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1984.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine