Primorski slovenski biografski leksikon

Lipovž Sebastian (S. von Liebenhaus), dobrodelnik, mecen, r. okr. 1669 v Batujah, u. 15. avg. 1724 v Krumauu; tam je tudi pokopan v minoritski cerkvi. Oče Jurij, mati Marina. Otroštvo je preživel pri starših. Šolal se je pri jezuitih v Gor. Ko je 1682 tam izbruhnila kuga, je zbežal domov, od tam pa z nekim voznikom v Gradec na Štajersko. Tam je uspešno nadaljeval študij. Ker je obvladal ital. in je imel lepo vedenje, je postal domači učitelj pri bogatem polkovniku. Ko so polkovniku otroci pomrli, je Lipovž postal njegov dedič. 1689 je postal dvorni tajnik pri princu Schwarzenbergu. 1693 je bil povišan v plemiški stan (Sebastian von Liebenhaus). V njegovem grbu je lipa, pod njo pa golob z oljčno vejo v kljunu. 1700 je napredoval v knežjega svetovalca in nadglavarja Vojvodine Krumau in skupnih Eggerberških posestev na Češkem. Posvetil se je dobrodelnosti. V kraju Andreasberg v Vojvodini Krumau je zgradil cerkev in ustanovil faro in šolo. Svoje imetje je zapustil svojemu nečaku Sebastianu Lipovžu iz Batuj z obvezo, da na kraju gotske cerkvice sv. Ane v Batujah sezida novo cerkev, pred njo pa naj uredi kvadratni trg, kjer naj zasadi lipo ali drugo drevo. Kupi naj tudi hišo za stanovanje za duhovnika in stanovanje za učitelja, ki bi v šoli dajal učencem osnovno znanje in jih učil glasbo. V šoli, ki se ustanovi v Batujah, naj batujske otroke poučujejo brezplačno, druge pa za primerno odškodnino. Za vzdrževanje duhovnika je v dogovoru z gor. arhidiakonatom zapustil 6.000 florintov. Svojci so imetje drugače porabili. Šole niso ustanovili, cerkev so povečali z materialom porušene cerkve sv. Jurija.

Prim.: Zapiski žup. arh. v Batujah; Štefan Kociančič, Parochia Batuje, Fol. Period. Archidioec. Gorit. 1882, 247–251, 278–280.

Plah.

Plahuta, Slavica: Lipovž, Sebastian (okoli 1669–1724). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi921900/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (7. december 2023). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 9. snopič Križnič - Martelanc, 2. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1983.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine