Primorski slovenski biografski leksikon

Ličen Francka, roj. Škrbec, ljudska pesnica, r. 17. avg. 1893 v Braniku (Rihemberku), u. 6. jan. 1956 prav tam. Oče Ivan, mati Ivana Pavlica. Osn. š. je obiskovala v rojstnem kraju, šestnajstletna je odšla služit v Egipt, kjer je ostala deset let. Takrat jo je domotožje navedlo, da je začela pesniti. 1922 se je vrnila domov, se poročila s kmetom Leopoldom Ličenom, v zakonu sta imela štiri otroke. Tudi doma je pisala pesmi, domoljubne in ljubezenske, ki jih pa ni nikjer objavila, imela jih je zgolj zase. Med NOB je postala aktivist OF in bila internirana (Frosinone); takrat je pričela pesniti borbene pesmi. 15. febr. 1944 je bila odpeljana na prisilno delo na Bavarsko, kjer je ostala do konca vojne. Tudi po povratku je nadaljevala s pesniškim delom. Za življenja je bilo nekaj pesmi objavljenih (npr. Koledar Prešernove družbe 1954, 121), objavljala je tudi v argentinskem izseljenskem tisku, v publikacijah, ki jih je urejal njen brat Andrej Škrbec (gl. čl.). Objave (časnik Lipa, izseljenski koledar) niso preverjene. Njeno zapuščino hrani hči Jožica Pavlica v Braniku.

Prim.: PrimN 21. jan. 1956, št. 4; Ob stoletnici rihemberške čitalnice, Ob stoletnici kulturnoprosvetnega delovanja v Braniku, Branik 1968, 46.

Fr. Kdr.

Kodrič, Franc: Ličen, Francka (1893–1956). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi921770/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (4. junij 2023). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 9. snopič Križnič - Martelanc, 2. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1983.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine