Primorski slovenski biografski leksikon

Lestan Veronika (Vera), kulturna delavka in pesnica, r. 3. febr. 1908 v Mirnu pri Gorici, u. neznano kje, ker so jo zvečer 14. nov. 1943 odpeljali partizani in ustrelili. Oče Karol, strojar, mati Marija Jožefa Štanta, brat Rafael (gl. čl.). Osn. š. obiskovala doma in na Štajerskem, kamor se je umaknila družina med prvo svet. vojno. Po vrnitvi je stopila v zavod Notre Dame v Gor. in doštudirala za učiteljico otroških vrtcev. Ker se ni vpisala v faš. stranko, ni dobila službe, zato je otroke doma učila in jih pripravljala za izpite. Bila je pevovodkinja in organistka cerkv. pev. zbora, vodila Marijin vrtec in aktivno sodelovala v Marijini družbi. Bila je »duša vsega verskega in kulturnega življenja v fari. Še v tistih žalostnih časih, ko je bila vsaka v javnosti izgovorjena slov. beseda že greh, je Vera zbirala mirenske otroke in jih skrivaj učila petja in iger, seznanjala jih z lepoto slov. besede in slov. zemlje. Tudi sama je bila pesnica. Vse njene pesmi so globoko religiozne, zložene za razne cerkv. slovesnosti in nam govorijo o veliki nežnosti in toplem čustvovanju njenega dekliškega srca ob vsem lepem in dobrem, ob vsem božjem« (KatG 1953). Ko so it. oblasti internirale slov. ljudi v Gonars, jim je Vera lajšala trpljenje. Hodila je »od hiše do hiše, zbirala živež, denar in obleko in potem sama, v vseh vremenih in nevarnostih, nosila vse to s kolesom v Gonars« (KatG 1953). Dve kitici njene zadnje pesmi, ki jo je spesnila za Svečnico 1942, je objavil KatG 12. nov. 1953 v spominskem članku ob 10-letnici smrti.

Prim.: Podatki kot pri bratu Rafaelu Lestanu; Ob 10. obletnici Vere Lestanove, KatG 12. nov. 1953, št. 46, 1. Slika KatG 19. nov. 1953, št. 47, 3.

Jem.

Jevnikar, Martin: Lestan, Veronika (1908–1943). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi921730/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (25. maj 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 9. snopič Križnič - Martelanc, 2. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1983.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine