Primorski slovenski biografski leksikon

Leban Ivan, narodni delavec, r. 16. apr. 1909 v Žabčah (Tolmin), živi v Gorici. Oče Andrej, kmet, mati Marija Leban. Osn. in mešč. š. je obiskoval v Tolminu. 1924 se je preselil v Gor., kjer je delal pri stricu Viktorju Lebanu, ki je vodil Korenovo trgovino s steklom. Povezal se je z ilegalnimi delavci in sodeloval z Rejcem, Jelinčičem, Sfiligojem in Zelenom. Prvič so ga aretirali ob prvem trž. procesu in ga za dva meseca zaprli v Kopru. Zatem je nadaljeval z ilegalnim polit. delom in se povezal z dr. Sardočem, ki se je medtem vrnil iz konfinacije. Prevažal je antifašiste, propagandni material in spremljal ilegalce na sestanke. Sodeloval je tudi pri organizaciji atentata na Mussolinija, ki bi ga moral izvesti kobariški fant, ki je bil v Rimu pri vojakih. Do atentata ni prišlo. 9. maja 1934 so ga konfinirali na Ponzo, kjer se je poročil s Cirilo Zakrajšek. Po stavki, ki so jo organizirali konfiniranci 1937, je bil premeščen v Sant'Arcangelo (Potenza), a je bil na lastno prošnjo poslan v Laurio, kjer so bili še drugi Slovenci. Tam se mu je rodil sin Borut. Premestili so ga nato še v Avigliano in na Venoso. 1939 so ga izpustili, a ga ob začetku vojne ponovno zaprli in ga ob napadu na Jslo internirali v Urbisaglio (Macerata). Pomotoma so ga izpustili in ponovno zaprli v Gor., nato internirali v Ciropoli (Macerata). Kapitulacijo It. je dočakal v Bagnoli Irpino (Avellino). 12. sept. 1943 se je vrnil v Gor. in navezal stike z OF. Zbiral je blago za partizane in delal kot obveščevalec z ilegalnim imenom Vis. Ko je zvedel, da mislijo Nemci aretirati vse člane goriškega CLN-a, je o tem obvestil ing. Ribija, ki se je umaknil v Firence, a ni utegnil rešiti drugih članov. Po osvoboditvi je imel nekaj časa slaščičarno na Korzu v Gor., nato je spet delal v Korenovi trgovini.

Prim.: Podatki hčerke Anke Cej; M. Waltritsch, Predsednik S. Pertini se je na otoku Ponzi večkrat družil ob najrazličnejših prilikah s slovenskimi interniranci, PDk 29. maja 1980 s sl.; Četrtkova srečanja z dr. Sardočem, RAITrstA 3. apr.–25. nov. 1980.

ltd

Debelli Turk, Lida: Leban, Ivan (1909–?). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi921490/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (20. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 9. snopič Križnič - Martelanc, 2. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1983.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine