Primorski slovenski biografski leksikon

Lazarin Blaž, deželni davkar za Kras in Istro, ok. 1500, pokopan na Dunaju v cerkvi sv. Katarine (Martirologium manuscriptum recens Frio [?], Minorum Viennae, no. 12) poleg žene Apolonije, ki je bila hči Hieronima Leinigerja in Margarete de Pibriach ter se je kot vdova poročila v Leopoldstorfu 1516 z Markom Beckom ter umrla 5. avg. 1521. Blaž je v oporoki na dan sv. Andreja, 30. nov. 1507, podelil mestni bolnišnici v Lj. 4 kmetije v Goricah (Barje) za pokoj svoje duše in določil po eno suknjo vsako leto desetim revežem na dan sv. Elizabete. – Ime Lazarini so tedaj pogosto pisali kot Lazarin (tudi Valvasor). Po izjavi P. Merkuja te rodbine ni zaslediti v srednjeveškem Trstu. Pozneje se je uveljavila na Kranjskem plem. družina Lazarini, ki pa nima zveze z Blažem. Njen prvi član je bil Francesco Lazarini, Benečan, doktor prava padovanske U, na Kranjsko prišel ok. 1640. Tu se je poročil z bogato dedinjo dveh gospostev – Jablanice in Gotnika pri Ilirski Bistrici – Heleno, baronico Fini, iz benečanske družine s Cipra. Družina Lazarini se je v 12 generacijah namnožila na okrog 200 članov in se deli na tri veje: smledniška, ki se je povsem poslovenila, potomci še sedaj žive, labinska v Istri, ki se je poitalijančila, ter nemška v Avstriji.

Prim.: Podatki univ. prof. dr. Franca Lazarinija iz Lj.; Diplomatarium Carniolicum, str. 14; Jos. Novak, Zgod. brezoviške fare, Lj. 1907, 42; Steska, MHK, 1854, 25; razprava dr. Josipa Žontarja, st., Vilach in Südosten, str. 470 oz. 478; Zgod. arhiv Lj.

Ar.

Artač, Ivan: Lazarin, Blaž (?–po 1507). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi921460/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (20. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 9. snopič Križnič - Martelanc, 2. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1983.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine