Primorski slovenski biografski leksikon

Lamut Mara (Marija), roj. Bučar, pesnica in pisateljica, r. 24. okt. 1884 v Postojni, u. 27. jan. 1970 v Lj. Oče Franc, nadzornik nasipov, mati Alojzija Jager. Osn. š. je obiskovala v Postojni, mešč. š. v Šmihelu pri Novem mestu (Notredamke); učit. je dokončala v Gor. 1903. Kot učiteljica je službovala v Starem trgu pri Poljanah, na Radovici pri Metliki in v Beli cerkvi na Dolenjskem. Po poroki z dr. Ivanom Lamutom 1910 se je preselila v Trst, kjer je živela do začetka prve svet. vojne; 1918 se je za stalno preselila v Lj. L. je začela pesniti že v mešč. š. Med šolanjem v Gor. je sestavila prvi zvezek in mu dala naslov Valovi mladostne sanjarije, v Beli krajini drugi zv. (Izza osamelih dni) in v Beli cerkvi tretji zv. (Izza osamelosti). Leta 1907 je začela pošiljati pesmi v Slovenko in Slovana. V KolCMD in SN je objavljala prigodnice. V njih je opevala razne zgod. dogodke, osebnosti ali svojce. 1935 je izšla pri zal. Belomodra knjižnica v Lj. njena zbirka Breze in bori, v kateri je povezala belokranjske breze in kraške bore. Pod vplivom Ivana Cankarja, ki ga je spoznala v domači družini, je njeno literarno delo prežeto z razglabljanjem o usodi slov. naroda in socialno obarvano. Kot pesnica je L. izšla iz Moderne. Po odhodu iz Trsta je v njenih pesmih prisoten patriotični moment, posebno glede Primorske in drugih obrobnih krajev, ki so ostali zunaj meja matične domovine. L. je pisala tudi pripovedne spise: Iz Doline (Dom. prijatelj), Breze (LZ), Poljsko cvetje (Z), Poročno naznanilo (Ilustrovani tednik), Petričev Andrejc, Na holmu, Brez zavetja, Brez besed, Grof Cezar in Zadnjič. Med vojno se je L. povezala z OF in bila znana kot »partizanska mamica«. – Psevdonimi: Oliviera, Marica Bučarjeva (Ska), M. L. (Sn.).

Prim.: Ž. arh. Postojna; V. Horvat, Marija Lamutova, Slovenska žena, Trst 1926, 100–01; PDk 1. febr. 1970 (članek ob smrti); M. Jevnikar, Slovenske žene, RAITrstA 14. apr. 1975.

ltd

Debelli Turk, Lida: Lamut, Mara (1884–1970). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi921190/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (11. junij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 9. snopič Križnič - Martelanc, 2. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1983.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine