Primorski slovenski biografski leksikon

Kobal Dušan, glasbenik (solopevec), r. 9. dec. 1950 v Postojni, živi v Gor. Oče Jože, kolar, mati Marinka Poniž, gospodinja. Dva razr. osn. š. je obiskoval v Vipavi in Idriji, kjer je dokončal tudi nižjo glasb. š. Šolanje je nadaljeval na Zavodu za glasb. in baletno izobraževanje v Lj. pri prof. Zvonimirju Cigliču. Več let se je uspešno ukvarjal z zborovodskim delom in v Lj. vodil otroške, mladinske in mešane pev. zbore. Po nekaj letih pedag. dela in petja v različnih glasbenih skupinah je nadaljeval študij solopetja na AG v Lj. v razr. prof. Eve Novšak-Houška (diplomiral 1987). Po študiju se je izpopolnjeval pri znanem slov. tenoristu Rudolfu Franclu (1988) ter na mednar. glasb. tečajih v Lj. (pod vodstvom Alfreda Burgstallerja in mezzosopranistke Marjane Lipovšek). Od 1990 deluje kot samostojni svobodni umetnik in uspešno koncertira doma in v tujini. Honorarno predava dikcijo-artikulacijo govora na osn. in sred. šolah po Sji ter solopetje na niž. glasb. šoli v Idriji. – Glasb. kariero je začel kot pevec zabavne in narodno-zabavne glasbe ter kot instrumentalist (ansambli Merkur, Kontinental, Veseli planšarji). Po diplomi je dal prednost koncertnemu petju samospevov in opernih arij ob spremljavi klavirja. Nastopa zlasti po Sji, It. in pogosto po osn. in sred. šolah. Prvi solistični koncert samospevov je imel v Idriji 5. maja 1988, sledila je glavna vloga v opereti Planinska roža v Katol. domu v Gor. in več samostojnih nastopov (Gor., Idrija).

Prim.: Osebni podatki; hemeroteka Mestnega muzeja Idrija; Dnevnik 19. maja 1988; PDk 31. okt. 1989 in 17. apr. 1990; PrimN 4. mar. 1992.

Kvčč

Kavčič, Janez: Kobal, Dušan (1950–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi920430/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (16. april 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 19. snopič Dodatek B - L, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1993.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine