Primorski slovenski biografski leksikon

Kante Edi, vinogradnik, r. 1. maja 1957 v Praprotu (Devin-Nabrežina), kjer živi. Oče Bruno, mizar, železničar in part time kmet, mati Teodora Gabrovec, gospodinja. Osn. š. v Šempolaju, sred. š. »Iga Grudna« v Nabrežini, znan. licej »Fr. Prešerna« v Trstu, matura 1975. Že od mladih let se je zanimal za vinogradništvo in vinarstvo, prebiral strok. lit. in obiskoval najuglednejše okoliške vinogradnike. Nekaj časa je obiskoval tudi predavanja na Agronom, fak. U. v Padovi. Ima se za učenca Jožka Gravnerja (gl. čl.), po njegovem zgledu je začel od 1986 preurejati koncept pridelovanja grozdja, org. dela in ureditve kmetije, ki meri štiri ha vinogradniških površin. Da bi odpravil vpliv furl. neustreznega vinogradništva, je postopoma (čeprav so bili vinogradi mladi) začel uvajati nekdanjo vzgojno obliko visokega oz. nizkega guyota, to pomeni zgostitev trsov na ha od prvotnih 2300 na 9000 trt na ha. V zadnjih 1. je posadil nove vinograde in 1990 zgradil novo klet, ki je zvesta kraškemu konceptu vinskega hrama. Veliko pozornost posveča še zlasti vitovski garganji in teranu. Zanimal se je tudi za druge avtohtone sorte (glera in lipovsca), ustvaril si je matičnjake predvsem vitovske garganje in terana, ker se je zanimal tudi za trsničarstvo, kar opušča. Od 1980 stekleniči vina. Po prehodni fazi iskanja idealne tehnologije z jekleno posodo in sodobno vinarsko opremo se vrača na tradicionalno, manj stehnizirano in vendar vrhunsko vinifikacijo v leseni posodi, da vino ohrani in pridobi oz. izrazi svoje najboljše lastnosti. V strok. lit. so o K. vinih pisali znani strokovnjaki Luigi Veronelli, Luca Maroni, Davide Paolini idr. K. vina imajo v vseh pomembnejših enotekah v Severni It., v Münchnu in v Berlinu. Od 1993 je preds. Konzorcija za zaščito kontroliranega porekla vin »Kras«.

Prim.: Osebni podatki; Luca Maroni, The Taster of Wine 8/9 91; Davide Paolini, Il Sole 24 ore 28. mar. 1993; Vini d'Italia del Gambero Rosso, Rim 1992, str. 276; Pice. 11. jul. 1993; Kmetijski tednik, RAI TrstA 2. maja 1993.

M. Tavčar

Tavčar, Marko: Kante, Edi (1957–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi920190/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (27. februar 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 19. snopič Dodatek B - L, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1993.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine