Slovenski biografski leksikon

Zupanc Josip, enolog, r. 3. avg. 1876 v Vojniku kuharici Ani Zupanc, u. 22. marca 1937 na Ptuju. Osn. šolo je obiskoval v r. kraju, kmetijsko šolo na Grmu pri Novem mestu (1883–90). Službovati je začel na Ptuju kot dež. žitni nadzornik ter vinarski inštruktor in nadzornik, po 1. svet. vojni pa je bil kmetijski referent na okraj. glavarstvu Ptuj do upok. 1935. Na vinarski in sadjarski šoli v Mrbu se je 1901–10 udeležil več tečajev iz vinogradništva, vinarstva, sadjarstva ter konserviranja sadja in zelenjave. – Napisal je knjigo Konserviranje sadja in vsakovrstne povrtnine za domačo uporabo (1911, 1945⁵; izšlo tudi v shrv.) ter objavil nad 80 člankovv KMD (1917: Zakaj pešajo nekateri obnovljeni vinogradi?), K (1921: Poskušnja in prodaja vina po alkoholnih stopinjah; 1928: Uporaba žveplovo-apnene brozge v sadovnjakih), SiV (1924: Črni koren ali kozja smrt; 1926: Sadjarski paberki iz ptujskega sreza; 1934: Ne zanemarjajmo lupinastega drevja), Naše gorice (1928: Iz vinarske zgodovine; 1929: Nekaj o gojitvi kulturne ali pletarske vrbe), Ptujskem listu, Gospodar. novicah, Nar. listu, Štajer. gospodarju idr. – Prizadeval si je za obnovo vinogradov, boljše kletarjenje, organizacijo trsničarstva in vinarskih zadrug ter vodil vinske poskušnje in razstave. - Prim.: podatki Milana Zupanca (Ptuj); Šlebinger–Marentič. Adč.

Adamič, France: Zupanc, Josip (1876–1937). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi882917/#slovenski-biografski-leksikon (20. april 2024). Izvirna objava v: Slovenski biografski leksikon: 15. zv. Zdolšek - Žvanut. Jože Munda et al. Ljubljana, Slovenska akademija znanosti in umetnosti Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 1991.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine