Slovenski biografski leksikon

Zorec Janez, astrofizik, r. 27. okt. 1948 v Buenos Airesu (Argentina) mizarju Francetu in Mariji Antoniji r. Kogovšek, živi v Parizu. V r. mestu je obiskoval gimn. (mat. 1967) ter vzporedno slov. osnovni (8 let) in srednješol. tečaj (5 let). Štud. je astronomijo 1967–71, matematiko 1969–72 in fiziko 1970–4 na univ. v La Plati, 1971 dosegel licenciat iz astronomije. Na univ. v Parizu je 1977 mag. iz fizike in bil 1986 prom. z dis. Structure et rotation différentielle dans les étoiles B avec et sans émission. Zaposlil se je 1971 kot asistent na fak. za astronomijo v La Plati, 1972–6 kot raziskovalec na Inšt. za astronomijo in fiziko vesolja v Buenos Airesu (s štipendijo Drž. sveta za znanstv. in teh. raziskovanje), 1977–9 v laboratoriju za teoret. astrofiziko in na inšt. za astrofiziko v Parizu (s franc. drž. štipendijo), 1980–2 v laboratoriju za teoret. astrofiziko. Sedaj dela kot astrofizik v sklopu CNRS (Državni center za znanstv. raziskovanje) na observatoriju (ESO) pri La Sereni (Čile). – Je član Mednar. astron. zveze (IAU), franc. astron. družbe in argentinske astron. zveze; sodeluje pri Slovenski kulturni akciji v Buenos Airesu.

Proučuje zvezde spektralnega tipa Be; to so nepravilne spremenljivke, ki se hitro vrtijo, izgubljajo snov in so obdane z ovojnico. Iz opazovanj določa s spektralno analizo in spektrofotometrijo njihove karakteristike in spremembe. S postavitvijo teoret. modelov skuša razložiti, kako pride do opazovanih aktivnosti in kako nastajajo ovojnice teh zvezd. Dokazal je, da se zvezde tipa Be vrtijo diferencialno, notranje plasti hitreje od zunanjih. – Ukvarja se tudi s pedag. delom. Predaval je na univerzah v Argentini, Franciji, Peruju, ZDA ter Mednar. šoli za nadaljevalni študij v Trstu. - Aktivno sodeluje na simpozijih IAU (referati obj. v njenih publikacijah).

Izsledke objavlja (sam ali s sodelavci) predvsem v: Comptes rendus de l'Académie des sciences de Paris (1980: Sur la modification des surfaces équipotentielles dans les systèmes binaires due à la pression du rayonnement de ces composantes, Sur les différents types de configuration des surfaces équipotentielles des systèmes binaires à composantes très lumineuses; 1987: Sur la géométrie des enveloppes circumstellaires des étoiles B à émission, Sur la discontinuité de Balmer des supergéantes B Ia, Sur la rotation des étoiles B et Be, Les paramètres V sin i et la rotation différentielle cylindrique, Sur les profils des raies d'une étoile en rotation différentielle cylindrique), Astronomy and astrophysics (Berlin, 1983: Far-ultraviolet colors of B and Be stars, Far-ultraviolet colors of ß Cephei stars, A Be type variation in an O star; 1987: On the phase-changes of 88 Herculis). Boletín de la Asociación argentina de astronomia, Memorie della Societá astronomica italiana (Trst), Revista mexicana de astronomía y astrofisica, idr. - Prim.: osebni podatki (z bibl). - Slika: arhiv SBL. Ranzinger

Ranzinger, Pavla: Zorec, Janez (1948–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi875996/#slovenski-biografski-leksikon (17. februar 2019). Izvirna objava v: Slovenski biografski leksikon: 15. zv. Zdolšek - Žvanut. Jože Munda et al. Ljubljana, Slovenska akademija znanosti in umetnosti Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 1991.

Komentiraj posredujte nam vaš komentar ali predlog za izboljšavo vsebine