Đogić, Osman (1963–)
Vir: osebni arhiv

Novi Slovenski biografski leksikon

ĐOGIĆ, Osman (Osman Djogić), imam, mufti (r. 2. 7. 1963, Mostar, Bosna in Hercegovina). Oče Sulejman Đogić, mizar, mati Mulija Đogić, r. Muslimić.

Odraščal je v bosansko-hercegovskem kraju Šćipe (občina Prozor-Rama). V Mostarju je končal prve štiri razrede osnovne šole (1971–74), preostale štiri pa v Jaseniku. Šolanje je nadaljeval na Gazi Husrev-begovi medresi v Sarajevu (1978–83). 1986 se je vpisal na islamsko teološko fakulteto v Sarajevu (danes Fakultet islamskih nauka). Študij je končal ob delu, ko je kot imam deloval v džematu Škrobučani (1985–88), džematu Šćipe (1988–90) in džematu Aneks v Sarajevu (1990–92). Diplomiral je 1991 in se naslednje leto preselil v Avstralijo, kjer je ostal osem let. Tam je intenzivno študiral angleški in bosanski jezik ter prevajal. V Avstraliji je hkrati končal podiplomski študijski program. 1992–94 je bil imam v islamski skupnosti v Adelajdi (Islamic Society of South Australia Adelaide), naslednje leto pa v skupnosti v Brisbanu (Islamic Society of Rochedale Brisbane). V Slovenijo se je preselil 2001 in postal prvi slovenski mufti Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji (RS). Za muftija ga je imenoval Rijaset (starešinstvo, ki vodi določeno muslimansko skupnost) islamske skupnosti Bosne in Hercegovine. Kot mufti si je prizadeval za postavitev prve džamije v Sloveniji. Zaradi nesoglasij znotraj Islamske skupnosti v RS ga je maja 2005 sarajevski Rijaset na pobudo Zbora Islamske skupnosti v RS predčasno odstavil z mesta muftija. Eden poglavitnih razlogov za to je bilo njegovo prizadevanje za večjo avtonomijo Islamske skupnosti v RS, pri čemer je dal tudi pobudo, da bi muslimani v Sloveniji sami volili svojega muftija. Na odslovitev se je s skupino somišljenikov odzval z ustanovitvijo opozicijske skupnosti, ki je bila 2006 registrirana v register Verskih skupnosti v RS pod imenom Slovenska muslimanska skupnost. Doktrinalni nauk te skupnosti se od nauka Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji ne razlikuje, bila pa naj bi večnacionalna in naj ne bi delovala le v korist Bošnjakov. Od 2006 deluje kot edini imam v Slovenski muslimanski skupnosti. 2020 je končal magistrski študij na islamski teološki fakulteti v Sarajevu z magistrskim delom Analiza tekstova o islamu, objavljenih u štampanim medijima i na medijskim portalima u Republici Sloveniji (1991–2017). Od 2007 je zaposlen v svojem podjetju Halal s poslovno enoto Hiša začimb v Ljubljani.

Dela

Zaustavite izlazim : svjedočenje »smijenjenog« slvovenačkog muftije, Ljubljana, 2006.
Ni enakopravnosti, če imate tri tisoč cerkva in ne dovolite nobene džamije, Delo, 6. 3. 2004 (intervju zapisal Matija Grah).
Alahov upornik proti balkanski ležernosti : Osman Đogić, mufti, ki hoče reformirati skupnost slovenskih muslimanov, Primorske novice, 1. 7. 2005 (intervju zapisala Danica Petrovič).

Viri in literatura

Osebni intervju z Osmanom Đogićem, opravljen 2. junija 2020.
Jeglič, Urška: Đogić, Osman (1963–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1024090/#novi-slovenski-biografski-leksikon (7. junij 2024). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: El. izd.. Ur. Petra Vide Ogrin, ur. redakcije Barbara Šterbenc Svetina Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 2013-2022.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine