Novi Slovenski biografski leksikon

DOBOVIŠEK, Rudolf, pravnik, politik, književnik (r. 17. 9. 1891, Šentjur; u. 25. 8. 1961, Celje). Sinova Želimir Dobovišek, strojnik, univerzitetni profesor, in Rudolf Dobovišek, romanopisec.

Osnovno šolo je obiskoval v Šentjurju, gimnazijo pa v Celju, kjer je 1909 maturiral. Že kot liberalno usmerjen dijak je bil med ustanovitelji dijaškega gledališča, kjer se je preizkušal kot dramaturg. Sodeloval je tudi pri listu Prvo cvetje, v katerem so dijaki prevajali in pisali igre ter jih tudi uprizarjali. Med počitnicami 1907 so gimnazijci z uspešnico Vrban Smukova ženitev gostovali v Šentjurju, kjer je opiti Dobovišek improviziral in osmešil tamkajšnjega župnika. Zaradi tega in ker je bilo po avstrijskem zakonu srednješolcem prepovedano javno nastopanje, so bili igralci izključeni iz celjske gimnazije. Dobovišek je nato maturiral na zasebni gimnaziji v Gradcu in se tam vpisal na študij prava, ki ga je po prvi svetovni vojni zaključil v Zagrebu. 1919 se je udeležil bojev za severno mejo, nato je bil odvetniški pripravnik v Celju, 1925–33 odvetnik v Krškem in 1933–41 v Celju, kjer je sodeloval pri gledališki skupini Celjski studio. Med drugo svetovno vojno je bil izgnan v Paraćin (Srbija), kjer je bil sprva tekstilni delavec, kasneje je deloval kot odvetnik. Po koncu vojne je nekaj let do upokojitve služboval na občini v Šentjurju.

Njegovo književno ustvarjanje je prav tako povezano z gledališčem. 1909 je ob materini smrti napisal črtico Na sveti večer, ki je njegovo edino prozno delo, 1920 je nastala veseloigra Rodoljub iz Amerike, 1930 pa je izšla njegova opereta Radikalna kura (na temo zdravljenja v Rogaški Slatini). 1940 je napisal opereto Habakuk, uprizarjali so jo številni amaterski odri; zadnja uprizoritev je bila 1981 v Šentvidu pri Grobelnem. Njegova dela so bila večkrat uprizorjena tudi v mariborskem, ptujskem in celjskem gledališču.

Udejstvoval se je tudi v političnem življenju in 1920 neuspešno kandidiral za državnozborskega poslanca na listi Narodno socialistične stranke, 1935 pa je bil izvoljen za poslanca na listi Združene opozicije hrvaškega politika Vladimirja (Vladka) Mačka.

Dela

Rodoljub iz Amerike : veseloigra s petjem v treh dejanjih, Celje, 1920.
Radikalna kura : burka s petjem v treh dejanjih, Krško, 1930.
Habakuk : ljudska igra s petjem v treh dejanjih, notno gradivo, 1940.

Viri in literatura

Gema Hafner: Zanimiva razstava o dr. Rudolfu Dobovišku : radoživ in dejaven, Večer, 16. 10. 1991.
Anita Grosek: Rudolf Dobovišek, življenje in delo, Ljubljana, 2001 (diplomska naloga).
Gačić, Aleksandra: Dobovišek, Rudolf (1891–1961). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1023300/#novi-slovenski-biografski-leksikon (27. maj 2024). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: El. izd.. Ur. Petra Vide Ogrin, ur. redakcije Barbara Šterbenc Svetina Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 2013-2022.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine