Novi Slovenski biografski leksikon

DEBEVC, Jože, tekstilni strokovnjak, gospodarstvenik (r. 7. 6. 1931, Maribor).

Osnovno in meščansko šolo je končal v Mariboru, tam se je vpisal tudi v klasično gimnazijo, ki pa je ni zaključil. Še ne šestnajstleten se je predvsem zaradi očetove bolezni novembra 1946 zaposlil v Mariborski bombažni tkalnici Maribor kot tekstilni delavec tkalec. Z izobraževanjem in marljivim delom je kmalu napredoval v tehničnega manipulanta. Konec 1947 je prišlo v tovarni do škandala, saj je notranja uprava odkrila veliko krajo tekstilnega blaga. Obtoženi so bili vodilni delavci, dva direktorja sta bila obsojena na smrt s streljanjem. Za Debevca se je odprlo novo poglavje v življenju, ko je bil premeščen na delovno mesto poenterja v tehnično pisarno obrata Roteks. 1948 ga je vodstvo podjetja kot štipendista poslalo v Tekstilni tehnikum v Kranju. Šola je imela predilski, tkalski, plemenitilski in tekstilno-kemijski oddelek, Debevc je obiskoval tkalskega. Med šolanjem je bil vodja mladinske organizacije. Diplomiral je 1951. Še isto leto je odšel na služenje vojaškega roka. Jeseni 1952 se je vrnil v Maribor in se zaposlil v Mariborski tekstilni tovarni (MTT) kot podmojster, kmalu zatem je bil postavljen za obratnega tehnika. 1958 je bil imenovan za planerja tkalnic MTT in ob ustanovitvi dispozicijskega oddelka za njegovega vodjo. V MTT je bil zaposlen do 1978.

Ob delu je 1971 diplomiral na prvi stopnji Visoke ekonomske komercialne šole v Mariboru. Vodstvo podjetja mu je 1975 zaupalo vodenje novoustanovljene marketinške službe. 1978 je sprejel tajniško mesto na Visoki tehniški šoli v Mariboru, kjer je ostal do upokojitve 1990. Pripomogel je k ustanovitvi mariborske Tehniške fakultete (1959).

Dejaven je bil na kulturnem in družbenem področju. 1953–62 je bil igralec in vodja amaterskega gledališča Slava Klavora v Mariboru. Je pisec in režiser številnih prireditev in akademij v MTT in na Visoki tehniški šoli Maribor. 1963–93 je bil tajnik slovenskega tekstilnega društva, kasneje Zveze inženirjev in tehnikov tekstilcev Slovenije.

Za svoje delo je bil odlikovan z redom za zasluge za narod s srebrno zvezdo (1973) in redom za zasluge za narod z bronastim vencem. Postal je častni član Zveze inženirjev in tehnikov tekstilcev Slovenije. Univerza v Mariboru mu je podelila srebrno plaketo UM (1983).

Dela

Slovensko tekstilstvo skozi čas, Maribor, 2001.

Viri in literatura

Jože Debevc: Slovensko tekstilstvo skozi čas, Maribor, 2001.
Vili Tomat: Jože Debevc – šestdesetletnik, Tekstilec, 1991, št. 6, 240.
Gačić, Aleksandra: Debevc, Jože (1931–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1023250/#novi-slovenski-biografski-leksikon (28. februar 2024). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: El. izd.. Ur. Petra Vide Ogrin, ur. redakcije Barbara Šterbenc Svetina Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 2013-2022.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine