Novi Slovenski biografski leksikon

DOBOVIŠEK, Majda (ime po poroki Majda Dobovišek Škodnik), igralka (r. 15. 8. 1926, Jesenice; u. 28. 11. 1990, Maribor). Oče Ciril Dobovišek, železniški uradnik, mati Amalija Dobovišek, r. Ogrin.

Očeta so kot železniškega uradnika večkrat službeno premeščali, zato je nižjo gimnazijo obiskovala v Karlovcu in Ljubljani ter jo tam končala z opravljeno malo maturo. Prvič je na šolski predstavi nastopila pri osmih letih. Ob okupaciji so jo zaradi sodelovanja z OF po nalogu italijanskega Visokega komisarja izključili iz šole. Že l941 se je pridružila aktivistom OF v Novem mestu in kasneje v Metliki. Po prihodu v partizane so jo najprej dodelili Belokranjskemu vojnemu področju h kulturni skupini in okrožni gledališki skupini, marca 1944 pa je absolvirala prvi odrski tečaj v Črnomlju, ki ga je organiziralo Slovensko narodno gledališče za osvobojeno ozemlje. Ob zaključku tečaja je presenetila s karakterno igro v vlogi Županje v Pohujšanju v dolini šentflorjanski Ivana Cankarja. Maja 1944 je postala članica partizanskega gledališča na osvobojenem ozemlju v Črnomlju. Sprva je bila dodeljena dramsko-folklorni skupini, ki je mdr. uprizarjala skeče, denimo Aki in Zločin na novomeškem trgu. Nekaj časa je bila tudi gledališka šepetalka. Po odhodu Vladoše Simčič v Bari je uspešno vskočila v glavno žensko vlogo Vide v politični drami Raztrganci Mateja Bora, ki je bila premierno uprizorjena poleti 1944. Ta vloga je bila njen pravi gledališki krst. V tistem času je zaradi bolezni razmeroma malo igrala. Po koncu vojne je kot članica partizanskega gledališča lahko izbirala angažma med Ljubljano in Trstom, a se je odločila za Maribor, kjer je nastopila službo oktobra 1945 in kmalu postala vodilna igralka mariborskega gledališča.

Režiserji so jo zaradi njenega karakternega daru, izredno jasne dikcije in vsestranske uporabnosti – bila je ena redkih mladih igralk, ki je že na začetku kariere lahko igrala tudi starejše vloge – radi angažirali. Kritika ji je bila prav tako naklonjena. S posebnim darom za karakterizacijo ter s humorjem in izbranim govorom je ustvarila široko paleto odrskih likov. Še posebej uspešna je bila v vlogah vročekrvnih, samosvojih, razkošnih žensk. V petnajstih letih dela za mariborsko gledališče je oblikovala okoli petdeset gledaliških likov najrazličnejših značajev in strok: ljubimske, karakterne in komične vloge. Zlasti slednje so ji bile pri srcu. Štiri sezone je bila v mariborskem gledališču tudi lektorica z velikim smislom za čistost jezika in dikcije. 1958 je oglušela in po kratkem zdravljenju 1959 znova poskusila z vlogo Ruth v Tukaj počiva George Dillon, a na reprizah ni več zmogla psihičnih in fizičnih naporov. Upokojila se je 1961.

Dela

Vloge

Vida (Matej Bor: Raztrganci, režija Milan Skrbinšek, 1946).
Lizika (Ivan Potrč: Kreflova kmetija, režija Milan Skrbinšek, 1946).
Gospa Rummelova (Henrik Ibsen: Stebri družbe, režija Jaro Dolar, 1947).
Henrieta (Jean Baptiste Poquelin Molière: Učene ženske, režija Jaro Dolar, 1948).
Nežika (Anton Tomaž Linhart: Veseli dan ali Matiček se ženi, režija Fran Žižek, 1949).
Ana (Branislav Nušić: Pokojnik, režija Danilo Gorinšek, 1950).
Micheline Aubertin (Georges Rolland: Obdelujmo v miru svoje vrtove, režija Jaro Dolar, 1953).
Eva (Jean Giraudoux: Siegfried, režija Jaro Dolar, 1956).
Teresa (Dominique Vincent: Gaspar Diaz, režija Jaro Dolar, 1957).
Ruth (John Osborne, Anthony Creighton: Tu počiva George Dillon, režija Juro Kislinger, 1959).

Viri in literatura

AGRFT, Arhivska zbirka o partizanskem gledališču, dokument P 387 (karakteristika in življenjepis Majde Dobovišek).
Arhiv SNG Maribor, Registrski karton za Majdo Dobovišek.
Zgodovinski arhiv Ljubljana, SI_ZAL_JES/0054 Osnovna šola Jesenice, vpisnica Majde Dobovišek 1934/35, TE 28/38.
ES.
Slovenski dramski leksikon I (A–L), Ljubljana, 1961.
Slovenski gledališki leksikon I, Ljubljana, 1972.
Dušan Mevlja: In memoriam Majda Dobovišek - Škodnik, Večer, 8. 12. 1990.
Dušan Mevlja: Zaslužna garda: Majda Doboviškova, Gledališki list SNG Maribor, 15, 1960/61, 297–299.
Maček, Jure: Dobovišek, Majda (1926–1990). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1022820/#novi-slovenski-biografski-leksikon (1. oktober 2023). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: El. izd.. Ur. Petra Vide Ogrin, ur. redakcije Barbara Šterbenc Svetina Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 2013-2022.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine