Novi Slovenski biografski leksikon

ČAJKA, Galina (ime po poroki Galina Čajka Kuhar), baletna plesalka (r. 1. 4. 1971, Almati, Kazahstan). Oče Konstantin Čajka, glasbenik, mati Ljubov Čajka, r. Sorokina, stenografka.

Osnovno šolo je obiskovala 1978–81 v rodnem Almatiju, prav tako 1981–86 baletno šolo Seleznova. Baletno šolanje je dokončala na Baletni akademiji Agripine Vaganove v Sankt Peterburgu (1986–89.) Takoj po končanem šolanju se je 1989 zaposlila kot baletna plesalka v skupini Mladi balet v Almatiju, kjer je ostala do 1991, ko je postala članica baleta Abaya v Almatiju. 1992–94 je bila članica baleta v gledališču opere in baleta Musorgskega v Sankt Peterburgu. 1994 se je zaposlila v SNG Maribor kot plesalka v baletnem zboru, 2000 je napredovala do baletne solistke in dobila slovensko državljanstvo, 2010 je dobila naziv prvakinje baleta.

V več kot petindvajsetletnem delovanju v SNG Maribor je plesala v celotnem repertoarju, v zadnjih petnajstih letih pa tudi skoraj vse prve vloge v klasičnih in sodobnih baletih. Od 2008 poučuje klasični balet na Glasbeni šoli Radlje ob Dravi ter na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Njeni učenci dobivajo nagrade na slovenskih (Baletno tekmovanje mladih slovenskih plesalcev, tekmovanje Tutu) in mednarodnih (Berlin, Zagreb, Sarajevo) tekmovanjih. 2015 je dobila priznanje učiteljica leta za izjemne baletne dosežke. Kot baletna plesalka in solistka je gostovala v Avstriji, Nemčiji, Italiji, na Madžarskem, Portugalskem, Hrvaškem, Japonskem, Finskem, v Franciji, Rusiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Luksemburgu, Singapurju in Tajvanu.

2009 je dobila nagrado Lidije Wisiak Društva baletnih umetnikov Slovenije za vlogi Nikije in Gamzati v baletu Bajadera.

Dela

 • Mačka (Sergej Prokofjev: Peter in volk, koreografija Kalerija Fedičeva, Opera in balet SNG Maribor, 1994).
 • Odette in Odilia (Peter Iljič Čajkovski: Labodje jezero, koreografija Valerij Kovtun Opera in balet SNG Maribor, 1997).
 • Mirta (Adolphe Adam: Giselle, koreografija Valerij Kovtun, Opera in balet SNG Maribor, 1999).
 • Egina (Aram Hačaturjan: Spartak, koreografija Viktor Livinov, Opera in balet SNG Maribor, 2000).
 • Swanilda (Léo Delibes: Coppélia, koreografija Monique Andreoletti, Opera in balet SNG Maribor, 2002).
 • Nikia in Gamzati (Ludwig Minkus: Bajadera, koreografija Valerij Kovtun, Opera in balet SNG Maribor, 2003).
 • Odette in Odilia (Peter Iljič Čajkovski: Labodje jezero, koreografija Viktor Livinov, Opera in balet SNG Maribor, 2005).
 • Kitri, Mercedes in Kraljica diad (Ludwig Minkus: Don Kihot, koreografija Krzystof Nowogrodzki, Opera in balet SNG Maribor, 2011).
 • Silfida (Herman Severin Løvenskiold: La Sylphide, koreografija Karuina Elver, Opera in balet SNG Maribor, 2018).

Viri in literatura

 • Arhiv SBL, vprašalnik za NSBL.
 • Henrik Neubauer: Obrazi slovenskega baleta, Ljubljana, 2013.
 • Henrik Neubauer: Baleti slovenskih skladateljev – od Možička do baletnega Fausta, Ljubljana, 2018.
Neubauer, Henrik: Čajka, Galina (1971–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1022400/#novi-slovenski-biografski-leksikon (25. september 2021). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: Spletna izd.. Ur. Barbara Šterbenc Svetina et al. Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 2013-.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine