Novi Slovenski biografski leksikon

CUKJATI, Katica (Catalina Cukjati, Kati Cukjati, Caty Cukjati), pravnica, kulturna organizatorka (r. 29. 7. 1949, Buenos Aires, Argentina; u. 24. 12. 2016, Buenos Aires, Argentina). Oče Ivan Cukjati, mizar, mati Katarina Cukjati, r. Močnik. Mož Tine Debeljak ml., publicist, novinar, pesnik, tast Tine Debeljak, izseljenski kulturni organizator, pesnik, pisatelj, prevajalec.

Osnovno šolo je obiskovala v Buenos Airesu, kjer je končala tudi srednjo šolo. Študirala je pravo na buenosaireški univerzi in 1979 diplomirala. Podiplomski študij je opravila na univerzi v Madridu (Universidad Complutense) v Španiji, kjer je 1983 doktorirala z disertacijo Sholastična filozofija in ustanova cabilda-municipija kot najpomembnejšega dejavnika latinskoameriških revolucij v 19. stoletju. Po povratku v Buenos Aires je bila nekaj let profesorica za civilno pravo na fakulteti državne univerze v Buenos Airesu. V okraju La Tablada je do smrti vodila samostojno odvetniško pisarno.

Bila je vsestransko aktivna in ključni dejavnik življenja slovenske skupnosti v Buenos Airesu. 1968–79 je bila učiteljica na osnovnošolskem sobotnem tečaju Franceta Balantiča v San Justu, Buenos Aires. Delovala je kot profesorica zgodovine in svetovnih nazorov Srednješolskega tečaja Marka Bajuka v Buenos Airesu, kjer je bila večkrat podravnateljica in tudi ravnateljica (1986/87 in 1992). Pri Slovenski kulturni akciji (SKA) je kmalu postala vodja zgodovinsko-družbenega odseka. Od 1984 je bila podpredsednica SKA, 2005 pa je prevzela mesto predsednice (prva ženska na tem mestu), kar je ostala do smrti. Bila je urednica informativne publikacije Glas SKA in 2012–16 tudi sourednica kulturne revije Meddobje. Nekaj let je bila članica uredniškega odbora tednika Svobodna Slovenija, v katerem je objavljala tudi svoje članke, poročila in uvodnike predvsem političnega, sociološkega in kulturnega značaja. Nekaj let je bila tudi članica uredniškega odbora revije Celovški zvon in zastopnica te publikacije v Argentini. Vsa leta se je politično udejstvovala v slovenski diaspori v okviru Slovenske ljudske stranke-Slovenskih krščanskih demokratov (SLS-SKD), tudi kot ožja sodelavka Miloša Stareta, predsednika Narodnega odbora za Slovenijo. Delovala je v vodstvu stranke in kasneje (po slovenski osamosvojitvi) v argentinski sekciji Slovenskih krščanskih demokratov. Bila je cenjena predavateljica in govornica ob različnih priložnostih po slovenskih domovih v Argentini, pa tudi v ZDA (New York, New Orleans, Kansas City), Španiji (univerza v Sevilli), v Sloveniji in zamejstvu. 1981 je predavala na 16. študijskih dnevih Draga na Opčinah, 2014 pa je bila gostja Srečanja pod lipami v Kulturnem centru Lojzeta Bratuža v Gorici.

2011 ji je Zedinjena Slovenija, krovna organizacija Slovencev v Argentini, podelila priznanje za zasluge.

Viri in literatura

Pisna korespondenca avtorja z bratom Francijem Cukjatijem.
Zbornik Slovenske kulturne akcije : 1954–1994, Buenos Aires - Celje, 1994.
Tone Mizerit: Dr. Katic aCukjati, Meddobje = Entresiglo(Buenos Aires), 50, 2016, št. 1–4, 5–7.
Vinko Rode: Izgorela je v delu, Meddobje = Entresiglo (Buenos Aires), 50, 2016, št. 1–4, 9–10.
Angela Cukjati: In memoriam : dr. Katica Cukjati, Svobodna Slovenija (Buenos Aires), 25. 6. 2017.
Mizerit, Tone: Cukjati, Katica (1949–2016). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1021820/#novi-slovenski-biografski-leksikon (30. marec 2023). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: El. izd.. Ur. Petra Vide Ogrin, ur. redakcije Barbara Šterbenc Svetina Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 2013-2022.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine