Novi Slovenski biografski leksikon

ČESEN, Aleš, gorski vodnik, alpinist (r. 26. 4. 1982, Kranj). Oče Tomo Česen, alpinist, mati Nada Česen, r. Kramar. Brat Nejc Česen, alpinist.

Otroštvo je preživel v Stražišču, kjer je 1989–97 obiskoval Osnovno šolo Stražišče Kranj. Šolanje je nadaljeval na Gimnaziji Kranj, kjer je 2001 maturiral. Nato se je vpisal na Fakulteto za fiziko in matematiko, kjer je diplomiral 2008. Istega leta se je vpisal na podiplomski študij na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo. V času študija na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo je bil zaposlen kot mladi raziskovalec na Zavodu za gradbeništvo Slovenije (2008–13).

2013 je doktoriral z disertacijo Spremljanje in karakterizacija korozijskih procesov jekla v betonu. Od 2011 je zaposlen kot gorski vodnik (član International Federation of Mauntain Guides Associations – IFMGA), za katerega se je izobraževal 2008–11.

Za plezanje se je pričel zanimati že v otroštvu, saj je njegov oče v tistem času dosegel pomembnejše uspehe. Z bratom Nejcem sta se navdušila nad športnim plezanjem. Sprva sta plezala in tekmovala predvsem na umetnih stenah, ob koncu srednje šole pa sta vedno pogosteje zahajala v gore, Aleša je pritegnilo tudi plezanje v ledenih slapovih. To je pomenilo začetek njegovega alpinističnega udejstvovanja – z osemnajstimi leti se je namreč vpisal v alpinistično šolo. 2003 se je odpravil na prvo večjo odpravo, na Tien Shan v Kirgiziji. Z bratom Nejcem je leto kasneje plezal v stenah El Capitan in Half Dome, 2005 pa se je udeležil odprave v Himalajo – na Kula Kangri v Tibetu. V naslednjih letih je geografski nabor preplezanih smeri (tudi prvenstvenih) še razširil, plezal je v Alpah, Himalaji, Severni Ameriki, na Aljaski, v Kanadi, Indiji in na Islandiji.

Največji dosežek v njegovi karieri je vzpon na šesttisočak Hagshu v indijski Himalaji, ki ga je 2014 opravil skupaj z Markom Prezljem in Lukom Lindičem. Za podvig so bili 2015 nagrajeni z zlatim cepinom (francosko Piolet d'Or, alpinistična nagrada, ki jo podeljuje francoska alpinistična revija Montagnes in The Groupe de Haute Montagne od 1992 in velja za najprestižnejšo alpinistično priznanje). Odmevnejši je bil tudi prvenstveni vzpon v severni steni karakorumskega sedemtisočaka Latok I, ki ga je opravil 2018 skupaj z Lukom Stražarjem in Tomom Livingstonom in zanj 2019 skupaj s soplezalcema prejel zlati cepin. 2018 ga je PZS razglasila za najuspešnejšega slovenskega alpinista leta 2017.

Viri in literatura

Mikša, P., Vehar, M.: Česen, Aleš (1982–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1021630/#novi-slovenski-biografski-leksikon (30. maj 2020). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: Spletna izd.. Ur. Barbara Šterbenc Svetina et al. Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 2013-.

Komentiraj posredujte nam vaš komentar ali predlog za izboljšavo vsebine