Česen, Aleš (1982–)
Foto © Marko Prezelj

Novi Slovenski biografski leksikon

ČESEN, Aleš, gorski vodnik, alpinist (r. 26. 4. 1982, Kranj). Oče Tomo Česen, alpinist, mati Nada Česen, r. Kramar. Brat Nejc Česen, alpinist.

Otroštvo je preživel v Stražišču, kjer je 1989–97 obiskoval osnovno šolo. Šolanje je nadaljeval na Gimnaziji Kranj, kjer je 2001 maturiral. Nato se je vpisal na Fakulteto za fiziko in matematiko, kjer je diplomiral 2008.

2013 je na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo doktoriral z disertacijo Spremljanje in karakterizacija korozijskih procesov jekla v betonu. Od 2011 se udejstvuje kot gorski vodnik (član International Federation of Mountain Guides Associations – IFMGA), za katerega se je izobraževal 2008–11.

Za plezanje se je pričel zanimati že v otroštvu, saj je njegov oče v tistem času dosegel pomembnejše uspehe. Z bratom Nejcem sta se navdušila nad športnim plezanjem. Sprva sta plezala in tekmovala predvsem na umetnih stenah, ob koncu srednje šole pa sta vedno pogosteje zahajala v gore, Aleša je pritegnilo tudi plezanje v ledenih slapovih. To je pomenilo začetek njegovega alpinističnega udejstvovanja – z osemnajstimi leti se je namreč vpisal v alpinistično šolo. 2003 se je odpravil na prvo večjo odpravo, na Tjanšan v Kirgiziji. Z bratom Nejcem je leto kasneje plezal v stenah El Capitan in Half Dome (Kalifornija, ZDA), 2005 pa se je udeležil odprave v Himalajo – na Kula Kangri v Tibetu. V naslednjih letih je geografski nabor preplezanih smeri (tudi prvenstvenih) še razširil, plezal je v Alpah, Himalaji, Severni Ameriki, na Aljaski, v Kanadi, Indiji in na Islandiji.

Največji dosežek v njegovi karieri je vzpon na šesttisočak Hagshu v indijski Himalaji, ki ga je 2014 opravil skupaj z Markom Prezljem in Lukom Lindičem. Za podvig so bili 2015 nagrajeni z zlatim cepinom (Piolet d'Or, alpinistična nagrada, ki jo podeljuje francoska alpinistična revija Montagnes in The Groupe de Haute Montagne od 1992 in velja za najprestižnejšo alpinistično priznanje). Odmevnejši je bil tudi prvenstveni vzpon v severni steni karakorumskega sedemtisočaka Latok I, ki ga je opravil 2018 skupaj z Lukom Stražarjem in Britancem Tomom Livingstonom in zanj 2019 skupaj s soplezalcema prejel zlati cepin. 2018 ga je Planinska zveza Slovenije razglasila za najuspešnejšega slovenskega alpinista leta 2017, 2020 sta z Lukom Stražarjem prejela Bloudkovo plaketo.

Mikša, P., Vehar, M.: Česen, Aleš (1982–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1021630/#novi-slovenski-biografski-leksikon (17. julij 2024). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: 5. zv.: Č. Ur. Barbara Šterbenc Svetina et al. Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2022.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine