Čuden, Marjan (1964–)
Vir: © osebni arhiv

Novi Slovenski biografski leksikon

ČUDEN, Marjan, raketni modelar (r. 16. 3. 1964, Ljubljana). Oče Jože Čuden, vodovodni inštalater, mati Marica Čuden, r. Rigler, šivilja. Brat Jože Čuden, raketni modelar.

Osnovno šolo je obiskoval v Ljubljani (1972–80), srednjo pa v Domžalah na centru strokovnih šol (1980–84). Od 1984 je kot pobiralec vzorcev pitne vode zaposlen v podjetju JP Vodovod-Kanalizacija. Vojaški rok je služil 1983–84.

Že kot desetletni otrok se je v Ljubljani pridružil Astronavtsko-raketarskem klubu Vladimir M. Komarov. Bil je član ekipe nekdanje Jugoslavije, ki je 1987 osvojila naslov svetovnega prvaka v S1B v Beogradu (Jugoslavija) in 1988 drugo mesto ekipno v kategoriji S6A (rakete s trakom) na evropskem prvenstvu (EP) v Suceavi (Romunija). S slovensko reprezentanco je 1992 na svetovnem prvenstvu (SP) v Melbournu (ZDA) osvojil tretje mesto v kategoriji S3A (rakete s padalom). Na EP v Liptovskem Mikulášu (Slovaška) je 1995 z ekipo osvojil drugi mesti v kategorijah S1B in S6A, 1997 pa je v Ankari (Turčija) na EP in prvih svetovnih letalskih igrah (WAG) z ekipo osvojil drugo mesto v kategoriji S1B. Postavil je tri državne rekorde v kategoriji S1A (B) (rakete za doseganje višine). Kot mednarodni sodnik mednarodne aeronavtične zveze FAI (Fédération Aéronautique Internationale) je opravljal naloge glavnega sodnika na več svetovnih in evropskih prvenstvih, tekmovanjih za svetovni pokal in državnih prvenstvih.

Osvojil je več kolajn na državnih in republiških prvenstvih (v Jugoslaviji in Sloveniji). 1987 je kot najuspešnejši športnik Letalske zveze Jugoslavije prejel njeno najvišje priznanje, zlatega orla. Za športne dosežke in dosežke pri razvoju tehnične kulture je prejel bronasto plaketo Borisa Kidriča, veliko plaketo s priznanjem Mestne zveze za tehnično kulturo Ljubljana ter več plaket Športne zveze Slovenije, Športne zveze Ljubljana, Mestne zveze društev za tehnično kulturo Ljubljana in Letalske zveze Slovenije.

Viri in literatura

Arhiv SBL, osebna mapa.
ES.
Drago Bajt: Slovenski kdo je kdo, Ljubljana, 1999.
Osebnosti, Ljubljana, 2008.
Štamcar, Miha: Čuden, Marjan (1964–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1021570/#novi-slovenski-biografski-leksikon (17. julij 2024). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: El. izd.. Ur. Petra Vide Ogrin, ur. redakcije Barbara Šterbenc Svetina Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 2013-2022.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine