Cankar, Lučka (1972–)
Vir: © osebni arhiv

Novi Slovenski biografski leksikon

CANKAR, Lučka, kajakašica na divjih vodah (r. 26. 10. 1972, Ljubljana). Oče Slavko Cankar, alpinist, mati Marija Cankar, r. Erjavec, profesorica športne vzgoje. Sestra Živa Cankar, kajakašica na divjih vodah.

Osnovno šolo je obiskovala v Celju (1979–87), kjer je nadaljevala šolanje na Srednji naravoslovni šoli (1987–91). Zatem se je vpisala na Medicinsko fakulteto v Ljubljani, ki jo je uspešno zaključila 1999. Odtlej je zaposlena v Splošni bolnišnici Celje na Oddelku za splošno in abdominalno kirurgijo.

Od osnovne šole je trenirala kajak pri takratnem Društvu za šport na vodi Nivo Celje (danes Kajak kanu klub Nivo Celje). Prve vidnejše rezultate je dosegla že v mladinski konkurenci, ko je 1990 na svetovnem prvenstvu (SP) v Albuli v Švici v spustu osvojila tretje mesto. Prvo kolajno z največjih tekmovanj v članski konkurenci je osvojila 1999, ko je na ekipni tekmi SP v Kobaridu s sestro Živo in Jano Mali osvojila bronasto kolajno. Leto dni pozneje je na SP v Treignacu v Franciji v ekipni vožnji v spustu osvojila srebrno kolajno. Tokrat sta bili v ekipi sestra Živa in Francozinja Anne Fleur Sautour, ki je dobila pravico do nastopa za Slovenijo. V posamični konkurenci je bila v spustu najvišje na SP 2006 v Karlovih Varih na Češkem in 2008 v Ivrei v Italiji. Obakrat je tekmo končala na devetem mestu. Ob koncu uspešne tekmovalne kariere je 2009 v Valtellini v Italiji evropsko prvenstvo v posamični konkurenci končala na tretjem mestu. 1988–2009 je bila večkratna državna prvakinja v spustu na divjih vodah v mladinski in članski kategoriji.

Za svoje športne dosežke je 1999 prejela srebrni znak Olimpijskega komiteja Slovenije, leto pozneje pa zlati znak Olimpijskega komiteja Slovenije.

Viri in literatura

Arhiv SBL, osebna mapa.
Pogovor avtorja gesla z Živo Cankar.
Štamcar, Miha: Cankar, Lučka (1972–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1021100/#novi-slovenski-biografski-leksikon (24. februar 2024). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: El. izd.. Ur. Petra Vide Ogrin, ur. redakcije Barbara Šterbenc Svetina Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 2013-2022.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine