Novi Slovenski biografski leksikon

BUKOVEC, Anja, violinistka (r. 16. 6. 1978, Ljubljana). Oče Franci Bukovec, ekonomist, mati Milica Bukovec, r. Tornič, kemijska tehnica. Brat Rok Bukovec, producent, mož Andrej Vozlič, manager v kulturi, politolog.

Po zaključenem šolanju na Osnovni šoli Zalog in na glasbeni šoli v Ljubljani je študij violine nadaljevala na Konservatoriju za glasbo v Pragi pri Jaroslavu Foltynu (1992–94). Po uspešno opravljenem sprejemnem izpitu pri Igorju Ozimu je pod okriljem slavnega violinista nadaljevala študij na Visoki šoli za glasbo v Kölnu (1995–2001) ter na Visoki šoli za glasbo in uprizoritveno umetnost na Dunaju (1996–97). Po diplomi 2001 v Kölnu je nadaljevala študij najprej na glasbeni šoli Crescendo pri Hrachyu Harutyunianu (2000–06), nato pa se je vpisala na podiplomski študij na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je 2007 dokončala specializacijo iz violine v razredu Vasilija Meljnikova in pridobila naziv violinistka specialistka. Svoje znanje je izpopolnjevala na letnih violinskih mojstrskih tečajih pri Igorju Ozimu, pri godalnem kvartetu Alban Berg Quartet (2000) in pri Hrachyu Harutyunianu. Od 2002 živi v Ljubljani kot samozaposlena v kulturi.

Nastopa na solističnih recitalih, kot gostja komornih zasedb in kot solistka z orkestrom. Tvorno sodeluje s sodobnimi slovenskimi skladatelji kot interpretka njihovih del, ki jih predstavlja tudi v tujini. Doslej je koncertirala v številnih evropskih in neevropskih deželah. 2008 je v sklopu samostojne svetovne turneje nastopila na elitnih lokacijah v Kairu (Narodna opera), Tel Avivu (Narodna opera), Washingtonu (Kennedy Center), Madridu (Conde Duque), Lizboni (Palacio Foz), Berlinu (Konzerthaus), Edinburghu (St. Cecillia's Hall in škotski parlament), Pragi (Betlehemska kapela), Bratislavi (Primarcialna palača), Sarajevu (Bošnjački institut), Skopju (Dom ARM), Kijevu (Narodna filharmonija), New Yorku (Cerkev Sv. Cirila) in Ottawi (kanadski parlament).

Čeprav je klasično šolana violinistka, ne ostaja pri klasičnem interpretiranju standardnega violinističnega repertoarja, pač pa raziskuje violinistično glasbo in interpretativne možnosti violine, pri čemer inovativno presega meje glasbenih slogov in žanrov. S tem si je utrla pot do širokega in raznolikega občinstva. Kot koncerti so tudi njene zgoščenke izvirne umetniške kreacije z mnogoplastnimi sporočili. Mednarodna strokovna javnost poudarja njeno tehnično perfekcijo, muzikalnost, glasbeni temperament in programsko inovativnost.

Je dobitnica nagrad in priznanj številnih mednarodnih tekmovanj, mdr. 1993 prve nagrade tekmovanja Jaroslav Kocian v kraju Ústí nad Orlicí (Češka), 1996 posebne nagrade Gallusovega sklada za nadarjene glasbenike, 2004 prve nagrade na festivalu Young Euro Classic v Berlinu, 2006 druge nagrade na mednarodnem tekmovanju violinistov v Neustadtu (Nemčija). 2017 ji je Univerza v Ljubljani podelila priznanje za pomembna umetniška dela.

Dela

Diskografija

Gemini, Hommage Records, 2007.
Follow, Hommage Records, 2008.
Chameleon, Hommage Records, 2009.
Janez Matičič: Skladbe za violino in klavir, Ljubljana, 2012.

Viri in literatura

Arhiv SBL, osebna mapa.
Lah, Špela: Bukovec, Anja (1978–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1020610/#novi-slovenski-biografski-leksikon (8. junij 2023). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: 3. zv.: Ble-But. Ur. Barbara Šterbenc Svetina et al. Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2018.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine