Novi Slovenski biografski leksikon

BOLČINA, Radoš, dramski igralec (r. 10. 3. 1965, Šempeter pri Gorici). Oče Avgust Bolčina, medicinski tehnik, mati Iva Bolčina, r. Vetrih, medicinska sestra.

Osnovno šolo je obiskoval v Šempetru pri Gorici. 1979–83 je bil dijak Gimnazije v Novi Gorici, 1984–88 pa je študiral dramsko in radijsko igro na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. V študentskih letih je nastopil v predstavah Krst pod Triglavom (Gledališče Sester Scipion Nasice, 1986) in Tako kot je Williama M. Hoffmana (Drama SNG Maribor, 1986). Od 1988 je član umetniškega ansambla Primorskega dramskega gledališča (PDG Nova Gorica; od 2004 SNG Nova Gorica), le v sezoni 1992/93 je bil zaposlen v Drami SNG Maribor (igral je v trilogiji La Divina Commedia Danteja Alighierija, Nenada Prokića in Tomaža Pandurja). V novogoriškem gledališču je debitiral kot Kristus v Evangeliju po Judi Sergeja Verča (1988) in od takrat v njem nastopil v več kot petinsedemdesetih uprizoritvah.

Njegov opus priča o premišljenem delu ter široki paleti izraznih sredstev, ob tem pa tudi o domišljijsko razvejanem snovanju likov ter raziskovanju novih igralskih sredstev in tehnik. Do vlog pristopa radikalno, avtorsko prepoznavno; pogosto se približuje groteski, stilizaciji in blagi karikaturi (zlasti v gestikulaciji), ne da bi njegove kreacije izgubile prepričljivost in se odmaknile od duha karakterjev. Ustvarjalno se najbolj razživi, ko interpretira like iz območja absurda oziroma zaznamovane z drugačnostjo in obrobnostjo ali vedenjskimi odkloni.

Večino kreacij je ustvaril v novogoriškem gledališču, kjer se je izkazal kot zanesljiv interpret nosilnih vlog, tako iz dramskega kot komedijskega žanra. Med njimi so vojak Ruzante v priljubljenih Ruzantejevih enodejankah Lubjezen, Uojska, Lakota (1991), Vince v drami Pokopani otrok Sama Sheparda (1992), Črtomir v Krstu pri Savici Dominika Smoleta (1994), Alcest v Molièrovem Ljudomrznežu (1994), vojak Riddle v Barkerjevi Ljubezni dobrega moža (1995), najboljši predstavi Borštnikovega srečanja 1995, ter Gospod Martin in Ona v Ionescovih enodejankah Plešasta pevka in Delirij v dvoje (1995). Z vlogo Vojvode Buckinghama v Shakespearovem Kralju Richardu Tretjem (PDG Nova Gorica in Slovensko stalno gledališče Trst) je 1997 leta diplomiral, zatem pa zasnoval serijo uspešnih likov kot komično stilizirani Mesrin v Marivauxovem Disputu (1997), postajni načelnik Thomas Hudetz v drami Sodni dan Ödöna von Horvátha (1997), tragični ljubimec Kalisto v Celestini Fernanda de Rojasa (1998) in naslovni lik v Molnárjevi melodrami Liliom (1998). Med njegove najpomembnejše stvaritve sodijo Hamlet v istoimenski Shakespearovi tragediji (2000), Štefuc v Tistega lepega dne Cirila Kosmača (v dramatizaciji Srečka Fišerja; 2000), Kočkarjov v Gogoljevi Ženitvi (2001), Tomaž Cavata alias Curlo v Goldonijevi uspešnici Zdrahe (PDG Nova Gorica in Primorski poletni festival Koper, 2001), Grbavec Teobald v Grumovem Dogodku v mestu Gogi (2001), Škrat v Shakespearovem Snu kresne noči (2002), Don Juan v istoimenskem Molièrovem delu (2003). Izjemni figuri gledališča absurda je zasnoval kot Clov v Beckettovem Koncu igre (1999), najboljši predstavi Borštnikovega srečanja 1999, in kot Estragon v Beckettovi igri Čakajoč Godota (koprodukcija s Primorskim poletnim festivalom, 2003). Po naslovnem liku v Jonsonovi igri Volpone ali Lisjak (2004), Truffaldinu v Gozzijevem Zelenem ptičku (2005) in Klobučmanu v musicalu Alica Arthura Annecchina, Renéja de Ceccattyja in Janusza Kice (2005) je v krstni izvedbi Medtem Srečka Fišerja, napisani po motivih Prima Levija, oblikoval več vlog (Aldo, Odisej, Orfej itd.), ki jih je združil v enovit in presunljiv dramski lik intelektualca, zaznamovanega z izkušnjo taborišča – uprizoritev je na Borštnikovem srečanju 2005 prejela nagrado za najboljšo predstavo. Radikalno, s hamletovske pozicije je zasnoval Leoneja v Krleževi drami Gospoda Glembajevi (2006), glavne like pa je znova upodobil kot Victor-Emmanuel Chandebise in njegov dvojnik Poche v Feydeaujevi komediji Bolha v ušesu ali Kaplja čez rob (2007), prebrisani Pomet v Držićevi komediji Dundo Maroje (2008), enigmatični Berač v Simovićevi igri Čudež v Šarganu (2009), Vojnicki v Stričku Vanji Antona P. Čehova (2010) ter kot naslovni lik v Oblomovu Ivana A. Gončarova (Slovensko stalno gledališče Trst, 2010), in Molièrovih igrah Georges Dandin ali Pretentani gospod (Gledališče Koper, 2011) in Tartuffe (2015).

Prejel je številne nagrade, ob nagradi Prešernovega sklada (za Škrata v uprizoritvi Sen kresne noči, Don Juana v uprizoritvi Don Juan ali Kamnita gostija in Estragona v uprizoritvi Čakajoč Godota, 2004) še tri Borštnikove nagrade (za Clova v uprizoritvi Konec igre, 1999; za Tomaža v uprizoritvi Zdrahe, 2002; za vloge v uprizoritvi Medtem, 2005), Severjevo nagrado (za Hudetza v uprizoritvi Sodni dan, Doktorja v uprizoritvi Wojczek in Kalista v uprizoritvi Celestina v izvedbi PDG Nova Gorica ter Mihaila v Murlin Murlo v izvedbi Mestno gledališče ljubljansko, 1998), nagrado Veljka Maričića za najboljšo glavno moško vlogo (za Clova v uprizoritvi Konec igre, 6. Hrvaški festival malih odrov, Reka, 1999), nagrado žlahtni komedijant (za Tomaža v Zdrahah, Dnevi komedije, Celje, 2002), Bevkovo listino za vrsto izjemnih kreacij v 2002 (2002), posebno nagrado za izjemen igralski dvojec v uprizoritvi Čakajoč Godota (skupaj z Iztokom Mlakarjem; Slovenski festival komornega gledališča SKUP, Ptuj 2004) in primorsko gledališko nagrado tantadruj za umetniški dosežek v predstavi Stari klovni (skupaj z Gojmirjem Lešnjakom - Gojcem in Iztokom Mlakarjem, 2017).

Dela

Pesnik (Krst pod Triglavom, režija Dragan Živadinov, Gledališče Sester Scipion Nasice, 1986).
Saul (W. M. Hoffman, Tako kot je, režija Vinko Möderndorfer, Drama SNG Maribor, 1987).
Lenča Flenča (Milan Dekleva, Lenča Flenča, režija Katja Pegan, PDG Nova Gorica, 1988).
Kristus (Sergej Verč, Evangelij po Judi, režija Boris Kobal, PDG Nova Gorica, 1988).
Callimaco (Niccolò Machiavelli, Mandragola, režija Georgij Paro, PDG Nova Gorica, 1989).
Željko (Dušan Jovanović, Jasnovidka ali Dan mrtvih, režija Zvone Šedlbauer, PDG Nova Gorica, 1989).
Murovčan (Dane Zajc, Voranc, režija Mile Korun, PDG Nova Gorica, 1989).
Ruzante (Angelo Beolco-Ruzante, Lubjezen, Uojska, Lakota, režija Marko Sosič, PDG Nova Gorica, 1991).
Agis, Kleomenov sin (Pierre de Marivaux, Zmagoslavje ljubezni, režija Janez Pipan, PDG Nova Gorica, 1991).
Marcel Courbois (Georges Feydeau, Poskrbi za Amelijo, režija Boris Kobal, PDG Nova Gorica, 1991).
Vince (Sam Shepard, Pokopani otrok, režija Dušan Jovanović, PDG Nova Gorica, 1992).
Haron, Zbor (Inferno), Angel pravičnosti (Purgatorio), več vlog (Paradiso) (Dante Aligieri, Nenad Prokić, Tomaž Pandur, La divina Commedia (Inferno, Purgatorio, Paradiso), režiser Tomaž Pandur, Drama SNG Maribor, 1993).
Trevor (Alan Ayckbourn, Norčije v spalnicah, režija Katja Pegan, PDG Nova Gorica, 1994).
Črtomir (Dominik Smole, Krst pri Savici, režija Janez Pipan, PDG Nova Gorica, 1994).
Alcest (Jean-Baptiste Poquelin Molière, Ljudomrznež, režija Dušan Jovanović, PDG Nova Gorica, 1994).
Riddle (Howard Barker, Ljubezen dobrega moža, režija Bojan Jablanovec, PDG Nova Gorica, 1995).
G. Martin (Eugène Ionesco, Plešasta pevka, režija Vito Taufer, PDG Nova Gorica, 1995).
Ona (Eugène Ionesco, Delirij v dvoje, režija Vito Taufer, PDG Nova Gorica, 1995).
Grof Guido Montefelto (Peter Barnes, Zaton sonca in slave, režija Dušan Mlakar, PDG Nova Gorica, 1995).
Jake (Sam Shepard, Misel lažnivka, režija Boris Cavazza, PDG Nova Gorica, 1996).
Boris Lisjak (Srečko Fišer, Vonj poljskega zajca ali Večer v življenju Borisa Lisjaka, režija Katja Pegan, PDG Nova Gorica, 1996).
Vojvoda Buckingham, kasneje Duh (William Shakespeare, Kralj Richard Tretji, režija Mile Korun, PDG Nova Gorica, 1997).
Mesrin (Pierre de Marivaux, Disput, režija Vito Taufer, PDG Nova Gorica, 1997).
Thomas Hudetz, postajni načelnik (Ödön von Horváth, Sodni dan, režija Georgij Paro, PDG Nova Gorica, 1997).
Mihail (Nikolaj Koljada, Murlin Murlo, režija Matjaž Latin, Mestno gledališče ljubljansko, 1998).
Doktor (Georg Büchner, Woyzeck, režija Tomi Janežič, PDG Nova Gorica, 1998).
Kalisto, zaljubljeni mladenič (Fernando de Rojas, Celestina, režija Zvone Šedlbauer, PDG Nova Gorica, 1998).
Liliom (Ferenc Molnár, Liliom, režija Dušan Mlakar, PDG Nova Gorica, 1998).
Clov (Samuel Beckett, Konec igre, režija Vito Taufer, PDG Nova Gorica, 1999).
Ruzante (Angelo Beolco Ruzante, Muhca, režija Vito Taufer, PDG Nova Gorica, 1999).
Ostržek (Carlo Collodi in Ivo Svetina, Ostržek, režija Katja Pegan, koprodukcija PDG Nova Gorica in Primorski poletni festival, 1999).
Hamlet (William Shakespeare, Hamlet, režija Vito Taufer, PDG Nova Gorica, 2000).
Štefuc (Ciril Kosmač - Srečko Fišer, Tistega lepega dne, režija Boris Kobal, PDG Nova Gorica, 2000).
Sigismund (Calderon de la Barca, Život je san (Življenje je sen), režija Zlatko Sviben, HNK Ivana pl. Zajca, Reka, Hrvaška, 2000).
Kočkarjov (Nikolaj Vasiljevič Gogolj, Ženitev, režija Paolo Magelli, PDG Nova Gorica, 2001).
Tomaž (Carlo Goldoni, Zdrahe, režija Vito Taufer, koprodukcija PDG Nova Gorica in Primorski poletni festival, 2001).
Grbavec Teobald (Slavko Grum, Dogodek v mestu Gogi, režija Mile Korun, PDG Nova Gorica, 2001).
Valene (Martin McDonagh, Samotni zahod, režija Boris Cavazza, Gledališče Koper, 2002).
Kuligin Fjodor Iljič (Anton Pavlovič Čehov, Tri sestre, režija Jernej Lorenci, PDG Nova Gorica, 2002).
Škrat (William Shakespeare, Sen kresne noči, režija Janusz Kica, PDG Nova Gorica, 2002).
Don Juan (J. B. P. Molière, Don Juan, režija Vito Taufer, PDG Nova Gorica, 2003).
Estragon (Samuel Beckett, Čakajoč Godota, režija Vito Taufer, koprodukcija PDG Nova Gorica in Primorski poletni festival, 2003).
Peter Vladislav (David Edgar, Oblika mize, režija Dušan Jovanović, SNG Nova Gorica, 2004).
Volpone, magnifico (Ben Jonson, Volpone ali Lisjak, režija Vito Taufer, koprodukcija SNG Nova Gorica in Primorski poletni festival, 2004).
Odisej; Taboriščnik; Aldo; Povratnik; Meditativni; Brezimni; Nekdo; Orfej (Srečko Fišer, Medtem, režija Janusz Kica, SNG Nova Gorica, 2004).
Truffaldino, klobasičar (Carlo Gozzi: Zeleni ptiček, režija Slobodan Unkovski, SNG Nova Gorica, 2005).
Klobučman (Arturo Annecchino - René de Ceccatty - Janusz Kica, Alica, režija Janusz Kica, SNG Nova Gorica, 2005).
Maksim, Maks (Biljana Srbljanović, Kobilice ali Moj oče igra loto, SNG Nova Gorica, 2006).
Dr. phil. Leone Glembay (Miroslav Krleža, Gospoda Glembajevi, režija Dušan Jovanović, SNG Nova Gorica, 2006).
Victor-Emmanuel Chandebise in Poche (Georges Feydeau, Bolha v ušesu ali Kaplja čez rob, režija Janusz Kica, SNG Nova Gorica, 2007).
Siv (Quentin Tarantino, Stekli psi, režija Vito Taufer, SNG Nova Gorica, 2008).
Pomet, Dundo Marojev sluga (Marin Držić, Dundo Maroje, režija Boris Kobal, SNG Nova Gorica, 2008).
Šalimov, Jakov Petrovič, literat (Maksim Gorki, Letoviščarji, režija Paolo Magelli, SNG Nova Gorica, 2008).
Čedo Urošević, zet (Branislav Nušić, Gospa ministrica, režija Dušan Jovanović, koprodukcija SNG Nova Gorica in Gledališče Koper, 2008).
Berač (Ljubomir Simović, Čudež v Šarganu, režija Primož Bebler, SNG Nova Gorica, 2009).
Ponza (Luigi Pirandello, Kaj je resnica?, režija Dušan Mlakar, SNG Nova Gorica, 2009).
Vojnicki, Ivan Petrovič (Anton Pavlovič Čehov, Striček Vanja, režija Mateja Koležnik, SNG Nova Gorica, 2010).
Luigi de Oblomov (Ivan A. Gončarov, Oblomov, režija Egon Savin, SSG Trst, 2010).
Peter Stockmann, doktorjev starejši brat, župan (Henrik Ibsen, Sovražnik ljudstva, režija Dušan Mlakar, SNG Nova Gorica, 2010).
George Dandin, bogat kmet, Angelikin mož (J. B. P. Molière, Georges Dandin ali Pretentani gospod, režiser Luka Martin Škof, Gledališče Koper, 2011).
Smrt (Iztok Mlakar, Sljehrnik, režiser Vito Taufer, koprodukcija SNG Nova Gorica in Gledališče Koper, 2011).
On 2 (Simona Semenič: 24ur, režija Jaka Ivanc, SNG Nova Gorica, 2012).
Uan (Eugène Ionesco, Deliri u dvjeh, režija Radoš Bolčina, KD Teater na konfini, 2012).
Nesrečnik (Aleksander Nikolajevič Ostrovski, Gozd, režija Egon Savin, SNG Nova Gorica, 2013).
Coki (Matjaž Briški, Križ, režija Samo M. Strelec, SNG Nova Gorica, 2014).
Zmaj (Jevgenij Švarc, Zmaj, režija Dino Mustafić, SNG Nova Gorica, 2014).
Tartuffe, pobožnjakar (Jean Baptiste Poquelin Molière, Tartuffe, režija Vito Taufer, SNG Nova Gorica, 2015).
Ondinski kralj (Jean Giraudoux, Ondina, režija Janusz Kica, SNG Nova Gorica, 2016).
Boltežar, Jožef, Janez Krstnik, Ivana, Revež, Poncij Pilat (Iztok Mlakar, Pašjon, režija Vito Taufer, koprodukcija SNG Nova Gorica in Gledališče Koper, 2015).
Filippo (Matei Vişniec: Stari klovni, režija Jaša Jamnik, SNG Nova Gorica, 2016).
Jonathan Jeremiah Peachum, advokat (Beraška opera (po motivih Johna Gaya, Georga Wilhelma Pabsta, Bertolta Brechta in Václava Havla v prevodih Lare Simone Taufer, Ervina Fritza in Jaroslava Skrušnyja), režija Vito Taufer, SNG Nova Gorica, 2017).

Viri in literatura

Arhiv SBL, vprašalnik za NSBL.
Arhiv SNG Nova Gorica.
Osebnosti, Ljubljana, 2008.
Portreti igralcev PDG (11) – Radoš Bolčina, Gledališki list PDG Nova Gorica, 42, 1997/98, št. 1.
Radoš Bolčina, popolnoma osveščena, kultivirana podoba, Maska, 9, 2001, št. 3–4, 83 (intervju zapisala Martina Mrhar).
Matej Bogataj: Nagrada Prešernovega sklada : igralec Radoš Bolčina za vlogo Škrata v Shakespearovem Snu kresne noči, Don Juana v istoimenski Molièrovi komediji in Estragona v Beckettovi igri Čakajoč Godota, Prešernov sklad, Ljubljana, 2004, 14–16.
Rogelj, Tea: Bolčina, Radoš (1965–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1019730/#novi-slovenski-biografski-leksikon (22. maj 2024). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: 3. zv.: Ble-But. Ur. Barbara Šterbenc Svetina et al. Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2018.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine