Novi Slovenski biografski leksikon

BOGOV, Anton, baletni plesalec (r. 17. 7. 1975, Omsk, Rusija). Oče Viktor Bogov, inženir konstruktor, mati Galina Soboleva Bisareva.

Prva leta je preživel v Omsku v Rusiji, nato je 1979–94 živel v Alamatiju v Kazahstanu. 1982–93 je obiskoval baletno šolo v Alma-Ati. Nastopal je že med šolanjem. Po baletnem tekmovanju 1993 v Moskvi se je zaposlil v Mednarodnem baletnem gledališču Ochi v Nagoji na Japonskem, kjer je še danes stalni gost. 1994 se je priključil baletnemu ansamblu Opere in baleta SNG Maribor, 1996 je postal solist. Od 1998 je slovenski državljan.

Je klasično izšolan baletni plesalec, ki velikokrat nastopa tudi v sodobnejših koreografskih stvaritvah (George Balanchine, Kenneth MacMillan, Lorca Massine, Edward Clug, Valentina Turcu idr.). Kot prvi solist in prvak mariborskega Baleta stalno nastopa tudi z drugimi ansambli: s SNG Opera in balet Ljubljana (z baleti Hrestač, Giselle, Ana Karenina, Labodje jezero), z Opero v Gradcu (z baleti La Sylphide in Navihanka), s Hrvaškim narodnim gledališčem (HNK) Zagreb (Trnuljčica, Labodje jezero, Don Kihot, Bajadera, Carmen) in z Narodnim gledališčem v Pragi (Labodje jezero). Gostoval je tudi v operno-baletnih hišah v Bratislavi, Beogradu, Novem Sadu, Splitu in Rimu. Je stalni gost mednarodnih baletnih festivalov v Osaki (Don Kihot in La Sylphide), Bregenzu (Don Kihot), z Romunskim narodnim baletom je gostoval po Evropi. Udeležil se je tudi festivala Kišinjev v Moldaviji, v gledališču v Toulonu je nastopil z baletoma Trnuljčica in Coppélia. V ZDA (v Atlanti, Georgia) je gostoval s predstavo Labodje jezero, z gala koncerti po Italiji (v Bologni, Genovi in Parmi) pa je nastopil v izbrani skupini Roberto Bollé and Friends. Poznajo ga tudi na gala koncertih: EXPO Nagoya, Milano – Archimboldi, San Remo, Palermo, Tokio. 1995–2004 je bil na mnogih mednarodnih baletnih tekmovanjih (v Seulu, Ljubljani, Budimpešti, Varni, Nagoyi, Luksemburgu in Šanghaju), kjer je prejel nagrade za izvrstno tehniko, najboljše partnerstvo in celostni umetniški vtis.

2012 je v Mariboru ustanovil Baletno akademijo Antona Bogova, ki želi baletno umetnost približati otrokom v predšolskem in šolskem obdobju.

Za svoje delo je prejel številne medalje, nagrade in priznanja na mednarodnih tekmovanjih: 1995 zlato medaljo v Seulu (Južna Koreja), 1998 srebrno medaljo in posebno priznanje za sodobno koreografijo v Varni, sledili so 1999 srebrna medalja v Luksemburgu ter bronasta medalja in posebna nagrada za partnerstvo v Nagoyi, 2001 bronasta medalja v Šanghaju in 2004 posebno priznanje za partnerstvo v Varni.

2004 je prejel nagrado Lydie Wisiak Društva baletnih umetnikov Slovenije za vlogo Solorja v baletu Bajadera, 2006 Glazerjevo listino, 2007 nagrado Prešernovega sklada za vlogo Johna v Grku Zorbi in Princa Siegfrieda v Labodjem jezeru, 2011 pa nagrado Oskar Harmoš HNK Zagreb za najboljšo moško vlogo Princa v Trnjulčici (Peter Iljič Čajkovski). Ob dvajsetletnici delovanja (2015) je SNG Maribor pripravil koncert z naslovom Plesni polet Antona Bogova. Društvo baletnih umetnikov Slovenije mu je 2018 podelilo nagrado za posebne umetniške dosežke (za vlogo Jevgenija Onjegina v istoimenskem baletu SNG Maribor).

Dela

Peter, Lovec (Sergej Sergejevič Prokofjev: Peter in volk, Kalerija Fedicheva, Opera in balet SNG Maribor, 1994).
Basil, vloga (Segidilja – ciganski ples fandango), Toreador (Ludwig Minkus: Don Kihot, Valery Panov, Opera in balet SNG Maribor, 1994).
Kralj Mark (Maja Milenović Workman: Plesno gledališče – Tristan in Izolda, Opera in balet SNG Maribor, 1995).
Romeo, Benvolio (Sergej Sergejevič Prokofjev: Romeo in Julija, Tiit Härm, Opera in balet SNG Maribor, 1995).
Don Kihot (Valery Panov; Aleksander Gorski idr.: Baletni koncert in memoriam Maji Srbljenović-Turcu, Opera in balet SNG Maribor, 1995).
Vronski (Rodion Konstantinovič Ščedrin: Ana Karenina, Viktor Smirnov Golovanov, Natalija Riženko, Maja Plisecka, SNG Opera in balet Ljubljana, 1996).
nastopajoči, (Iko Otrin: Baletni čeveljčki pripovedujejo, Iko Otrin, Opera in balet SNG Maribor, 1996).
Tristan, Princ; Tony (Richard Wagner, L. Bernstein: Tristan in Izolda; West Side Story (Baletni večer), Janez Samec; Janez Samec, Opera in balet SNG Maribor, 1997).
Princ Siegfried (Peter Iljič Čajkovski: Labodje jezero, Valerij Kovtun, Opera in balet SNG Maribor, 1997).
nastopajoči (Edward Clug: Tango, Edward Clug, Opera in balet SNG Maribor, 1998).
Albrecht, vojvoda (Adolphe Charles Adam: Giselle, Valerij Kovtun, Opera in balet SNG Maribor, 1999).
Paolo (Peter Iljič Čajkovski: Francesca da Rimini, Valerij Kovtun, Opera in balet SNG Maribor, 1999).
Don José (Rodion Konstantinovič Ščedrin, Georges Bizet: Carmen, Valerij Kovtun, Opera in balet SNG Maribor, 1999).
Jockey (Johann jun. Strauss, Johann Strauss, Josef Labicky: Ples kadetov, David Lichineu, Marin Turcu, Maja Srbljenović Turcu, Opera in balet SNG Maribor, 1999).
Spartak, Kras (Aram Hačaturjan: Spartak, Viktor Lytvynov, Opera in balet SNG Maribor, 2000).
Frantz (Léo Delibes: Coppelia, Monique Andreoletti, Opera in balet SNG Maribor, 2002).
Hrestačev duh, Bobbie (Peter Iljič Čajkovski: Hrestač – božična zgodba, Youri Vamos, SNG Opera in balet Ljubljana, 2002).
Solor (Ludwig Minkus: Bajadera, Valerij Kovtun, Opera in balet SNG Maribor, 2003).
Princ (Peter Iljič Čajkovski: Hrestač, Valerij Kovtun, Opera in balet SNG Maribor, 2003).
Princ (Sergej Sergejevič Prokofjev: Pepelka, Jean Christophe Blavier, SNG Opera in balet Ljubljana, 2004).
John (Mikis Theodorakis: Grk Zorba, Lorca Massine, Opera in balet SNG Maribor, 2004).
Princ Désiré (Peter Iljič Čajkovski: Trnjulčica, Dinko Bogdanić, Opera in balet SNG Maribor, 2004).
Princ Siegfried (Peter Iljič Čajkovski: Labodje jezero, Viktor Litvinov, Opera in balet SNG Maribor, 2005).
Basil (Ludwig Minkus: Don Kihot, Dinko Bogdanić, SNG Opera in balet Ljubljana, 2007).
Kan (Aleksander Porfirjevič Borodin: Knez Igor, Plamen Kartaloff, Opera in balet SNG Maribor, 2007).
Princ (Sergej Sergejevič Prokofjev: Pepelka, Viktor Litvinov, Opera in balet SNG Maribor, 2007).
Princ, James (Peter Iljič Čajkovski: Hrestač, David Nixon, Opera in balet SNG Maribor, 2008).
Solor (Ludwig Minkus: Bajadera, Rafael Avnikjan, Opera in balet SNG Maribor, 2009).
Solor (Ludwig Minkus: Bajadera, Rafael Avnikjan (po izvirni koreografiji Mariusa Petipaja), SNG Opera in balet Ljubljana, 2010).
Albrecht, vojvoda (Adolphe Charles Adam: Giselle, Rafael Avnikjan (izvirna koreografija Jean Coralli, Jules Perrot; koreografijska obnova Marius Petipa), Opera in balet SNG Maribor, 2010).
Basilio (Ludwig Minkus: Don Kihot, Krzysztof Nowogrodzki, Opera in balet SNG Maribor, 2011).
Romeo (Sergej Sergejevič Prokofjev: Romeo in Julija, Patrice Bart, Opera in balet SNG Maribor, 2011).
Romeo (Sergej Sergejevič Prokofjev: Romeo in Julija, Valentina Turcu, Opera in balet SNG Maribor, 2012).
nastopajoči (Staša Zurovac: Večer sodobnih baletov, Gaj Žmavc, Zoran Marković, Opera in balet SNG Maribor, 2013).
Colin (Louis Joseph Ferdinand Herold, Peter L. Hertel: Navihanka, Vladimir Derevianko, Opera in balet SNG Maribor, 2013).
Don José, nastopajoči (Rodion Konstantinovič Ščedrin, Ludwig Minkus: Paquita & Carmen, Valentina Turcu, Opera in balet SNG Maribor, 2014).
Vikont de Valmont (po motivih Nevarnih razmerij Choderlosa de Laclosa in kvarteta Heinerja Müllerja: Nevarna razmerja, Valentina Turcu, Leo Mujić, Opera in balet SNG Maribor, Gledališka produkcija Festivala Ljubljana, 2014 – Križanke, Ljubljana; 2014 – Dubrovnik; 2014 – Opera in balet SNG Maribor).
Princ Siegfried (Peter Iljič Čajkovski: Labodje jezero, Valerij Kovtun (po Mariusu Petipaju in Levu Ivanovu), Opera in balet SNG Maribor, 2015).
Conrad (Adalphe C. Adam: Gusar, Aivars Leimanis, Opera in balet SNG Maribor, 2016); tudi v vlogi asistenta koreografa.
Testen, Petra: Bogov, Anton (1975–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1019670/#novi-slovenski-biografski-leksikon (24. februar 2024). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: 3. zv.: Ble-But. Ur. Barbara Šterbenc Svetina et al. Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2018.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine