Novi Slovenski biografski leksikon

Osnovno šolo je obiskovala v Ljubljani. Šolanje je nadaljevala na Gimnaziji Šentvid, kjer je 1993 maturirala. 1996 je začela plezati v alpinističnem odseku Planinskega društva Ljubljana – Matica. Na svoji prvi alpinistični odpravi 1999 je preplezala južno steno Chacraraja (Peru). Nato se je udeležila še drugih odprav v svetovna gorstva: 2001 na najvišji vrh Severne Amerike, Denali, kjer je kot prva ženska smučala z njegovega vrha; konec naslednjega leta je med odpravo v Patagonijo preplezala prvenstveno smer v Severnem stolpu Paine; 2004 je bila del prve ženske plezalne naveze na Fitz Royu, dve leti pozneje pa še na Trango towerju v Karakorumu. 2005 se je povzpela na Ama Dablam; 2008 je opravila prvo ponovitev zahtevne smeri v južni steni Mt. Bradleya na Aljaski. 2012 se je vrnila v Patagonijo in preplezala smer Afanassieff, najdaljšo smer v Fitz Royu.

Uspela je preplezati športne smeri z oceno 8a, dobro pa je plezala tudi v visokih težkih skalnih stenah. Brez predhodnih informacij o smeri oz. poskusih v njej je preplezala smeri devete stopnje v Dolomitih in zahtevno novo smer v severni steni Triglava – Ulino smer. Kot prva in edina Slovenka je v zimskem času preprezala tri zelo zahtevne smeri v Alpah (severno steno Eigerja, Materhorna in Grandes Jorassesa), poleg tega pa še nekaj zahtevnih lednih smeri nad Chamonixom (direktni severni ozebnik Druja, prva prosta ponovitev smeri Late to say I'm sorry v Aig Verteu, Omega v Petites Jorassesu ter smeriBeyond Good and Evil v Pelerinsu).

Planinska zveza Slovenije jo je 2000, 2002, 2004–08 in 2012 razglasila za najuspešnejšo slovensko alpinistko. 2000–04 se je šolala za gorsko vodnico (2004 je opravila strokovni izpit) z mednarodno licenco International Federation of Mountain Guides Associations.

Viri in literatura

Pogovor avtorja s Tino Di Batista.
Peter Mikša, Urban Golob: Zgodovina slovenskega alpinizma, Ljubljana, 2013.
Mikša, Peter: Di Batista, Tina (1975–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1019550/#novi-slovenski-biografski-leksikon (8. december 2023). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: 3. zv.: Ble-But. Ur. Barbara Šterbenc Svetina et al. Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2018.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine