Novi Slovenski biografski leksikon

BRESKVAR, Boris, teniški igralec, trener (r. 27. 8.1942, Ljubljana; u. 3. 12. 2012; Ljubljana). Oče Kamilo Breskvar, kirurg, mati Pavla Breskvar, r. Markoli, trgovka.

Mladostna leta je preživel v Ljubljani, kjer je po osnovni šoli nadaljeval šolanje na gimnaziji za Bežigradom (1957–61). 1961 se je vpisal na ljubljansko medicinsko fakulteto. Po treh letih je študij nadaljeval na tedanji Visoki šoli za telesno kulturo (VŠTK) v Ljubljani, kjer je končal višješolski študij in se obenem usposobil za trenerja tenisa.

Oče se je po opravljeni specializaciji zaposlil v Heidelbergu, zato je družina v petdesetih letih 20. stoletja veliko potovala med Ljubljano in Nemčijo. V Teniškem klubu Olimpija (TK Olimpija) je že v pionirskem obdobju spadal med najboljše v Sloveniji, v nekaj letih tudi v Jugoslaviji. 1969 je levoročni igralec dosegel svoj športni vrhunec, ko se je na članskem državnem prvenstvu Jugoslavije v Beogradu uvrstil natretje mesto, skupaj z Ireno Škulj pa sta TK Olimpija priigrala naslov državnih prvakov med mešanimi dvojicami. 1969 so ga prvič uvrstili v jugoslovansko moštvo za polfinalni dvoboj pokala kralja Gustava na dvoboju z Anglijo (1 : 4) v dvorani Tivoli v Ljubljani, istega leta je igral tudi na balkanskem prvenstvu. 1970 je bil v ekipi Jugoslavije na dvobojih za Davisov pokal s Poljsko in Romunijo, vendar v dvobojih ni nastopil. Prvo odmevnejšo trenersko ponudbo je dobil 1969, ko je pripravljal reprezentanco Monaka za nastop v Davisovem pokalu, v začetku sedemdesetih let 20. stoletja pa je v Nemčiji začel kariero teniškega učitelja. Kmalu je napredoval v trenerja teniškega centra Teniške zveze dežele Baden v Leimnu. Dve leti pozneje je postal trener Borisa Beckerja, kar je ostal devet let. Bil je tudi trener Steffi Graf, pozneje pa je pomembno vlogo kot trener odigral še pri Nemki Anke Huber in Ukrajincu Andriju Medvedevu. 1985 je v sodelovanju z Ulrichom Kaiserjem napisal in objavil knjigo Tenis, kot se ga je pri meni učil Boris Becker (Tennis, wie es Boris Becker bei mir lernte).

Bil je kapetan slovenske teniške reprezentance v Davisovem pokalu. Kot (športni) direktor slovenskih teniških reprezentanc je bil strokovni šef slovenskega teniškega zastopstva na olimpijskih igrah 2000 v Sydneyju in 2004 v Atenah.

Viri in literatura

Arhiv športne redakcije Dela.
Arhiv Teniške zveze Slovenije.
Arhiv TK Olimpija Ljubljana.
Zasebni arhiv Antona Grosmana, Velenje.
Zasebni arhiv Petra Breskvarja.
Osebnosti, Ljubljana, 2008.
Giacomelli, Oto: Breskvar, Boris (1942–2012). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1019210/#novi-slovenski-biografski-leksikon (2. december 2023). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: 3. zv.: Ble-But. Ur. Barbara Šterbenc Svetina et al. Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2018.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine