Novi Slovenski biografski leksikon

BORČNIK, Aleš, balinar (r. 21. 4. 1986, Ljubljana). Oče Božidar, komercialist, mati Marija, r. Rosulnik, učiteljica.

Osnovo šolo je obiskoval v Vodicah, šolanje na Gimnaziji Šentvid je zaključil 2005. Na Fakulteti za šport v Ljubljani je diplomiral 2012. Zaposlen je na Osnovni šoli Medvode.

Z balinanjem se je začel ukvarjati že v osnovni šoli, tekmovati je začel v domačem klubu Strahovica, nadaljeval pa v klubih Sloga Ljubljana, Krim Ljubljana, Trio iz Buzeta (Hrvaška) ter v italijanskih klubih Forno in Pontese. Ob začetku reprezentančne kariere je 2009 na svetovnem prvenstvu v Maconu postal svetovni prvak v hitrostnem zbijanju, z Erikom Petričem pa je osvojil bron v štafeti. Njegova športna pot je šla strmo navzgor, saj je bil istega leta zmagovalec svetovnih iger v Kaohsiungu (Tajvan), bil je še svetovni prvak v hitrostnem zbijanju, v štafeti pa sta z Anžetom Petričem osvojila bron (2013, Bahia Blanca, Argentina). Na svetovnem prvenstvu v italijanskih Feltrah je 2011 v štafeti skupaj z Anžetom Petričem ponovno osvojil zlato. Na evropskem prvenstvu v Kopru 2014 je postal še evropski prvak v hitrostnem zbijanju, z Anžetom Petričem pa sta v štafeti osvojila srebro.

V hitrostnem zbijanju je na sredozemskih igrah 2009 (Pescara) osvojil srebro, 2013 (Mersino) bron in 2018 (Tarragona) zlato.

Svetovna zveza Confédération Mondial des Sports de Boules (CMBS), ki združuje več kot 120 držav in v katero sta vključena še športa raffa in petanka, mu je 2012 podelila najvišje priznanje – oskarja.

Fajdiga, Zdenko: Borčnik, Aleš (1986–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1018940/#novi-slovenski-biografski-leksikon (23. februar 2019). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: 3. zv. Ble-But. Ur. Barbara Šterbenc Svetina et al. Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2018.

Komentiraj posredujte nam vaš komentar ali predlog za izboljšavo vsebine