Novi Slovenski biografski leksikon

V Celju je obiskovala osnovno šolo in Srednjo šolo za gostinstvo in turizem (2006–10). Od 2011 je zaposlena na Ministrstvu za obrambo RS.

Z judom se je začela ukvarjati v osnovni šoli. 2009 je z ekipo judoistk iz celjskega Judo kluba Sankaku v Orleansu v Franciji osvojila naslov evropskih klubskih prvakinj in le teden dni pozneje še bronasto odličje na mladinskem svetovnem prvenstvu (SP) v Parizu. Še kot mladinka je dosegla tretje mesto v kategoriji do triinšestdeset kilogramov 2010 na članskem evropskem prvenstvu (EP) na Dunaju. V istem letu je v Agadirju v Maroku postala še mladinska svetovna podprvakinja in sezono končala kot prva na mladinski svetovni jakostni lestvici. Mednarodni olimpijski komite ji je dodelil mednarodno olimpijsko štipendijo, zaradi poškodbe kolena pa ni nastopila na olimpijskih igrah 2012. Po rehabilitaciji je 2013 na prvem tekmovanju za svetovni pokal na otoku Samoa osvojila zlato kolajno.

2011 je prestopila iz celjskega Judo kluba Sankaku v ljubljansko Olimpijo. 2013 je po nizu dobrih rezultatov na turnirjih svetovnega pokala dobila zlato lovoriko na sredozemskih igrah v Mersinu (Turčija), odlično sezono pa je dopolnila na SP v Riu de Janeiru, kjer si je v kategoriji do 57 kilogramov izbojevala bronasto kolajno, takrat edino za Slovenijo. 2014 je s slovenskimi judoistkami na EP v Montpellieru (Francija) dosegla bronasto odličje v ekipnih bojih. V šestdesetletno zgodovino ljubljanskega judoističnega kluba Olimpija se je vpisala kot prva tekmovalka s kolajno na članskem SP, to pa ji je uspelo kot tretji slovenski judoistki doslej. Za ta dosežek je 2013 je prejela Bloudkovo plaketo.

Viri in literatura

  • Arhiv SBL, vprašalnik za NSBL.
  • Osebni arhiv Vlore Beđeti.
Šimnovec, Miha: Beđeti, Vlora (1991–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1017780/#novi-slovenski-biografski-leksikon (24. november 2020). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: Spletna izd.. Ur. Barbara Šterbenc Svetina et al. Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 2013-.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine