Novi Slovenski biografski leksikon

BEKAVAC, Mate, koncertni klarinetist (r. 14. 5. 1977, Ljubljana).

Klarinet se je začel učiti z devetimi leti pri Francu Tržanu v Ljubljani; zatem je bil učenec Darka Brleka. Bil je eden prvih varovancev Gallusovega sklada (zdaj Ustanova Gallus). Visokošolski študij je zaključil 1995 na tedanji visoki šoli za glasbo v Gradcu (pri Beli Kovács); podiplomski študij je končal 1996 na Mozarteumu v Salzburgu (pri Aloisu Brandhoferju). Izpopolnjeval se je na kurzih na Juilliard School v New Yorku (pri Charlesu Neidichu) in na konservatoriju v Parizu (Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris, pri Michelu Arrignonu). Uveljavil se je kot koncertantni solist in kot komorni glasbenik. Kot solist je igral z mnogimi domačimi in tujimi orkestri (npr. Komornim orkestrom Franza Liszta iz Budimpešte, Cappelo Istrapolitana, Salzburškimi, Münchenskimi, Zagrebškimi in Moskovskimi solisti), kot komorni glasbenik pa s številnimi priznanimi umetniki (npr. flavtistko Ireno Grafenauer, violinistom Jurijem Baschmetom, hornistom Radovanom Vlatkovićem, fagotistom Milanom Trukovićem). Posveča se tudi dirigiranju in kompoziciji.

Bekavac je začel svojo kariero na mednarodni ravni. V smislu sodobnih teženj sebe ne pojmuje kot zgolj reproduktivnega umetnika, pač pa oblikuje svoje nastope kot glasbene dogodke z osebno noto, pri čemer vzpostavlja tesen stik s publiko. Temu je podrejen tudi njegov repertoar, ki ne obsega le klasičnih solističnih in komornih del za klarinet, pač pa tudi lastne priredbe različnih starejših in novejših kompozicij, pri čemer se v postmodernističnem smislu zabrisujejo meje med glasbenimi smermi. Kot interpret je močno razširil izrazne možnosti klarineta, ki se jih včasih poslužuje tudi tako, da daje svojim interpretacijam značaj programske glasbe.

Je prejemnik številnih prvih nagrad na glasbenih tekmovanjih. 1996 je od avstrijskega ministrstva za znanost in umetnost prejel nagrado za posebne umetniške dosežke (Würdigungpreis). 2002 je bil najmlajši nominiranec za nagrado Prešernovega sklada, ki jo je prejel 2004.

Dela

Diskografija

Mate Bekavac, klarinet (Vrhunski slovenski solisti), Ljubljana, 1997.

Viri in literatura

ES.
Sto slovenskih glasbenikov, Ljubljana, 2002.
Osebnosti, Ljubljana, 2008.
Snoj, Jurij: Bekavac, Mate (1977–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1017440/#novi-slovenski-biografski-leksikon (17. julij 2024). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: 2. zv.: B-Bla. Ur. Barbara Šterbenc Svetina et al. Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2017.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine