Novi Slovenski biografski leksikon

BATAGELJ, Marjan, gospodarstvenik (r. 6. 9. 1962, Postojna). Oče Avgust, upravni delavec, mati Jožica, r. Rustja.

Osnovno šolo je dokončal v Postojni, srednjo pedagoško šolo pa 1981 v Ljubljani. Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je 1989 diplomiral iz geografije in etnologije. V mladosti se je ukvarjal s športom. Z balinarsko reprezentanco Jugoslavije je 1980 na svetovnem mladinskem prvenstvu osvojil drugo mesto. Med študijem je poučeval na postojnski Srednji gozdarski in lesarski šoli.

1989 je z ženo ustanovil podjetje Batagel & Co., d. o. o., specializirano za prodajo gospodinjskih sesalnikov, likalnih in parnih čistilnikov ter organizacijski inženiring. Pozneje se je družba usmerila tudi v nepremičninske investicije. Družba Batagel & Co. je 2010 postala 74,9 odstotna lastnica družbe Turizem Kras, ki upravlja s Postojnsko jamo in organizacijo obiskov kraške znamenitosti. Zaradi boljše prepoznavnosti je bila družba Turizem Kras preimenovana v Postojnska jama, d. d. Decembra 2010 Batagelj je postal član nadzornega sveta Postojnske jame, d. d., od septembra 2011 pa je predsednik upravnega odbora Postojnske jame, d. d. Družba Postojnska jama, d. d., upravlja tudi s Predjamskim gradom. Podjetje Batagel & Co. sodi med prve družbe z omejeno odgovornostjo v Sloveniji. Batageljeva poslovna politika temelji na konservativnem pristopu in imperativu organske rasti podjetja. Podjetje Batagel & Co. je vodil brez zadolževanja, z reinvestiranjem dobička v razvoj podjetja. S prevzemom Postojnske jame je izboljšal trženje kraške znamenitosti, dobiček družbe pa je investiral v obnovo svetlobne tehnike v Postojnski jami in v postavitev razstavnega paviljona o nastanku krasa ter zgodovini turističnega razvoja Postojnske jame. Sodi med najuglednejše slovenske podjetnike iz vrst malih in srednjih podjetij.

2014 je prevzel vodenje gospodarskega interesnega združenja Klub slovenskih podjetnikov.

Za svoje delo je prejel nagrado GZS za 2000 in 2015, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije pa mu je podelila priznanje Podjetniški vzor 2011.

Viri in literatura

Tudi mercedes in ford nista bežala od svojega imena, Manager, 1. 9. 2000 (intervju zapisala Lidija Pavlovčič).
Lidija Pavlovčič: Marjan Batagelj : dobitnik ključa v zlato jamo, Delo, 24. 7. 2010.
Ponosni lastnik Postojnske jame, Jana, 14. 9. 2010 (intervju zapisala Katja Božič).
Žerdin, Ali: Batagelj, Marjan (1962–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1017220/#novi-slovenski-biografski-leksikon (17. junij 2024). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: 2. zv.: B-Bla. Ur. Barbara Šterbenc Svetina et al. Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2017.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine