Novi Slovenski biografski leksikon

BAHOVEC, Eva (Eva Dolar Bahovec, Eva D. Bahovec), filozofinja (r. 14. 12. 1951, Ljubljana). Nekdaji mož Mladen Dolar, filozof.

Iz psihologije je diplomirala 1974 na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, magistrirala 1980 na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani in doktorirala 1994 na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Izpopolnjevala se je na Université Paris 8 Vincennes-Saint-Denis, v Franciji.

Zaposlena je bila kot raziskovalka in predavateljica na Centru za ženske študije pri Pedagoškem inštitutu, ISH – Fakulteti za podiplomski humanistični študij in od 2002 na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (od 2007 kot redna profesorica), kjer predava strukturalizem in psihoanalizo ter ženske študije.

Ukvarja se s sodobno filozofijo, posebej strukturalizmom in teoretsko psihoanalizo, ženskimi študijami, epistemologijo, feministično teorijo in sociologijo izobraževanja. Je urednica revije za ženske študije in feministično teorijo Delta in urednica vrste drugih publikacij. Je prevajalka del s področij psihoanalize ter ženskih študij iz nemškega in francoskega jezika.

Dela

Narava in determinante zavestnega odločanja, Ljubljana, 1985 (soavtorja Janek Musek, Marko Polič).
Kopernik, Darwin, Freud : študije iz filozofije in zgodovine znanosti, Ljubljana, 1990.
Vrtci za današnji čas, Ljubljana, 1996 (s soavtorji).
Demokracija je ženskega spola : feministične vaje v slogu, Ljubljana, 2006 (soavtorica Katarina Šetinc).
Filozofija in življenje, Ljubljana, 2007 (urednica in avtorica, soavtorja Gregor Bida, Mateja Herbst).
Freud, ženska in popotnikova senca : feminizem, psihoanaliza, filozofija, Ljubljana, 2007.
Ažman, Matej: Bahovec, Eva (1951–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1016630/#novi-slovenski-biografski-leksikon (24. maj 2024). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: 2. zv.: B-Bla. Ur. Barbara Šterbenc Svetina et al. Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2017.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine