Primorski slovenski biografski leksikon

Kruh Franc, gozdni delavec, r. 13. jan. 1898 v Šembijah pri Il. Bistrici, u. 3. febr. 1964 doma. Oče Anton, mali kmet, mati Marija Šenkinc. Osn. š. v Šembijah, doraščajoč se je preživljal s priložnostnim delom in podpiral starše, zgodaj se vključil v ileg. protifaš. organ. TIGR, prinašal antifaš. tisk iz Jsle. na Pivko, Brkine, vodil slov. in it. antifašiste v obe smeri čez drž. mejo, zelo dobro poznal javorniške in snežniške gozdove, zanesljiv sodelavec in vodič organizatorja protifaš. dejavnosti V. Bobka, delil ileg. tisk po vaseh. Aretaciji ušel 1935 v Jslo., v Starem trgu mu tovariši preskrbeli delo in stanovanje, sodeloval dalje z učit. Fr. Mercino, D. Zelenom, Justom Godničem idr. kot spreten vodič in neutrudljiv prenašalec orožja in literature preko meje. K. in Godnič sta se 21. mar. 1936 na povratku od Bobka spopadla s financarji blizu meje nad Grdo drago in en financar je bil ubit. K. je 8. nov. 1936, oborožen z isto mavzerico, s katero je bil ubit financar, prinesel iz Jsle. nahrbtnik liter. k Bobku in pri njem prenočil. Naslednje jutro so financarji preiskali hišo Bobkovih, našli usodno puško in aretirali K., češ da je ubil financarja. Kljub strahotnemu mučenju ni ovadil Godniča, ki je med kritjem K. zadel financarja. K. je bil obsojen na dosmrtno ječo, odpeljan v kaznilnico Portolongone, med nadaljnjo preiskavo priveden in zasliševan v Livornu 1938, nato nov. 1938 v Lj. na soočenje z Vinkom Baragom, ki je bil osumljen uboja financarja. Skupini tigrovcev pred sodiščem v Lj. ni uspelo rešiti K., na Zelenov namig si je prerezal žile na roki, toda obvezali so ga za silo v zaporu in naglo odpeljali in predali karabinjerjem na meji pri Rakeku. K. je febr. 1940 zbolel, prepeljali so ga v sanatorij na otok Pianosa, se zdravil do apr. 1944, Nem. ga odpeljali v Portolongone, maja 1944 v zapor Aquanio, nato v Trst in ga izpustili. K. se je ob vrnitvi 15. jul. 1944 v Šembijah vključil v NOB, bil tajn. NOO v vasi, vojna komisija ga je spoznala za nesposobnega za OV, okt. 1944 izvoljen v okraj. NOO, dodeljen komis. za ugotavljanje voj. zločinov, istočasno delal pri komandi mesta Il. Bistrica in v bolnišnici Snežnik. Po osvoboditvi, tudi po upokojitvi stalno do težjega obolenja delal v družbenopolit. organizacijah, zaposlen kot skladiščnik, spal na hlevu, do pridobitve pokojnine mu pomagal Just Godnič. Bolezen se je poslabšala, ker so ga zavez. vojaki povozili med demonstracijami v Trstu 1946.

Prim.: Življenjepis K.; pripovedovanje J. Godniča, M. Urbančiča, R. Šenkinca iz Šembij, Jos. Grahorja iz Bitnje; Avg. Črtomir Šinkovec, Uporni svet pod Snežnikom, Nova Gorica 1966.

Rut.

Rutar, Tone: Kruh, Franc (1898–1964). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1016350/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (21. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 9. snopič Križnič - Martelanc, 2. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1983.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine