Primorski slovenski biografski leksikon

Kogoj Viktorija, roj. Cvek, šivilja, tigrovka, aktivistka, borka NOB, r. 29. okt. 1892 na Kneži v Baški grapi, u. 7. nov. 1979 v Izoli. Oče Peter, kmet, mati Jožefa Kos. Več let je sodelovala v PD na Kneži, po ukinitvi slov. šol. je tajno razdeljevala šolarčkom velike količine abecednikov Prvi koraki in Kolački, jih v vrečah peš prinašala z Grahovega od Golobovih, od Sv. Lucije od učit. Ane Grželj in sploh širila slov. knjige z Lucijo Kendo iz Loj (gl. čl.). Sodelovala je v široki mreži revoluc. organizacije TIGR s S. Kosom, Fanico Obid, Sreč. Rejcem idr. Antifaš. tisk je skrivala v pečni votlini, ki so jo sproti odpirali in zazidavali, in ga širila po Baški grapi. Ob izbruhu vojne z Jslo. so jo z družino pregnali v Toskano, faš. pa so dom izropali. Ko se je vrnila, je organizirala zbiranje sredstev za OF, skrivala v hiši prve organizatorje OF in Andr. Brovč je v njeni hiši ustanovil prvi OOF za Knežo. 13. mar. 1943 so jo aretirali s hčerjo Danico in možem Tonetom in dom drugič izropali. Zaprta je bila v Trstu, na Kostanjevici, internirana v Frosinone. Po premirju so se vsi vrnili v opustošeni dom in delali za NOB. Dec. 1943 se je v hiši pojavila Gestapo, vendar so se rešili in umaknili v ilegalo, Nemci pa so izropali dom in ga delno porušili, mož Tone je izgubil življenje. K. je po vojni obnovila hišo, pozneje jo prodala in zgradila novo v Semedeli (Koper). Danica je u. 1971, Darinka zbolela, zato je odšla K. v dom upokojencev v Izoli, kjer je umrla.

Prim.: Zapis NOO Kneža; TolmZb 1975; podatki hčere Darinke; pripovedovanja: P. Lapajne, Fr. Golob, Miha Kenda; PDk 28. okt. 1977; PrimN 4. nov. 1977 in 16. nov. 1979.

Rut.

Rutar, Tone: Kogoj, Viktorija (1892–1979). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1014790/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (24. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 8. snopič Kacin - Križnar, 2. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1982.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine