Primorski slovenski biografski leksikon

Kogej Rudi, akad. slikar, r. 16. apr. 1899 v Idriji v številni rudarski družini, u. 25. jan. 1968 v Tolminu, pokopan prav tam. Osn. š. in realko je obiskoval v Idriji. Osemnajstleten je moral v vojsko in bil na tirolskem bojišču. Po vojni se je vrnil v Idrijo in se zaposlil pri rudniku. Že zelo zgodaj se je izkazal njegov slikarski talent, ko je pri dramskem društvu pomagal slikati kulise. To je bila ena od zvrsti njegovega poznejšega delovanja. Slikarstva se je K. učil v Zgbu na akademiji lepih umetnosti. Iz Zgba je odšel na Dunaj, a se je kmalu vrnil v Idrijo. V želji po nadaljnjem izpopolnjevanju je šel v Firence, kjer je ostal kakih 20 let. Tu je živel bohemsko življenje in se z družino prebijal skozi težke razmere. Uveljavil se je kot akvarelist in se preživljal z ilustriranjem knjižnih del. Med drugo svet. vojno je po razpadu It. odšel v Bari in se pridružil osvobodilnemu gibanju. Delal je v propagandni komisiji centra NOV. Iz Barija je s prekomorci odšel v Dalmacijo in po osvoboditvi v Lj. Tu se je zaposlil kot učitelj risanja na klas. gimn. Nov. 1945 se je naselil v Tolminu, kjer je učil risanje na gimn. do upokojitve 1954. Med šolsko mladino je bil priljubljen, tudi zaradi svojevrstnih metod. Znal je poiskati slikarske talente in jih usmerjati (R. Rutar, M. Volarič, Marjanca Dakskobler-Savinšek). Uveljavil se je tudi kot scenarist pri mladinskih igrah. Opremil je prvo knjigo TolmZb (1956). Upodabljal je motive iz ljudskega izročila, zlasti pravljico o Zlatorogu. Nekaj takih poizkusov je razstavljenih v trentarskem muzeju. V slikarstvu je bil K. realist, pesnik narave. V tolminski dobi je svoj slikarski opus dopolnil z akvareli in olji, na katerih je upodobil izreze starega Tolmina in tota, pejsaže. Zelo rad je slikal Tolminska korita. Bil je mojster v barvah Soče in Tolminke. K-jev umetniški izraz je čist in jasen. Po vojni je razstavljal v Idriji in Tolminu.

Prim.: Hinko Uršič, Kratek oris življenja in dela akad. slikarja Rudija Kogeja,TolmZb 2. knj.1975, 419–21 s sl.; Srečanje umetnikov (katalog razstave v gal. knjižnice Cirila Kosmača od 22.maja do 12. junija 1982).

L. B.

Bratuž, Lojzka: Kogej, Rudi. Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1014760/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (6. julij 2020). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 8. snopič Kacin - Križnar, 2. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1982.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine