Primorski slovenski biografski leksikon

Kerševan Karel, C. M., misijonski brat, sin Alojzija in Marije Seražin, r. v Trstu 12. dec. 1902, živi na Mirenskem Gradu. Starši so bili mali posestniki, okoliški pridelovalci zelenjave (mandrijarji) pri Sv. Mariji Magdaleni zgornji, tedaj pod župnijo sv. Jakoba. Obiskoval je osn. š. pri Sv. Jakobu, a jo je moral pustiti sredi 6. razr., ker so očeta vpoklicali pod orožje. 1926 je izdelal z odliko Zadružni knjigovodski tečaj. Do mar. 1929 je ostal doma pri obdelovanju zemlje. Tedaj je bil sprejet kot redovni brat k lazaristom v Lj. in nameščen v novi Misijonski tiskarni v Grobljah pri Domžalah. Ostal je tam do zasedbe kraja po Nemcih apr. 1941. Kot it. državljan je bil poslan v turinsko redovno provinco lazaristov (Mirenski Grad, Piacenza), 1946 v Rim in dec. istega leta v Belgijo ter od tam v Belgijski Kongo, danes Zaire. V misijonih je delal in se ukvarjal predvsem z mehaniko in električnimi instalacijami 23 let, do 1970, ko se je zaradi bolezni moral vrniti v Evropo, najprej v Belgijo in nato na Mirenski Grad. Okrog 1925 je nekaj časa dopisoval tržaškemu dnevniku E in se podpisoval »Mlad Magdalenčan«. Pod načelne stvari, tudi nedeljski uvodnik, pa s »K. K.«. V času misijonskih let in tudi po vrnitvi v Evropo je bila njegova slika večkrat objavljena skupaj z dopisi v Katoliških misijonih, enkrat v Družini in v KatG. Malenkost njegovega je bilo objavljenega tudi v Missioni estere Vicenziane, misijonsko glasilo turinske redovne province. Nekaj tudi v podobnem belgijskem glasilu. Večkrat je govoril tudi po tržaškem radiu.

Prim.: Vprašalna pola; KatM in v KatG v zadnjih 20 letih ob poročilih iz Afrike; Lado Lenček, Slov. misijonarji, KolGMD 1954, 109, 110, sl.; slika v KatM, mar.–apr. 1981, 91.

Škerl

Škerl, Lojze: Kerševan, Karel (1902–1995). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1014050/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (11. avgust 2022). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 8. snopič Kacin - Križnar, 2. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1982.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine