Primorski slovenski biografski leksikon

Kenda Lucija, tigrovka, r. 9. dec. 1901 v Lojah v Baški grapi, u. 30. sept. 1943 na Trnovem. Oče Mihael, kmet, mati Terezija Kemperle. Obiskovala je osn. š. v Rutu in Lojah, zaradi revščine pa ni mogla nadaljevati s šolanjem. Ostala je doma, veliko brala in se sama izobraževala. Pridružila se je protifaš. borcem in trosila protivolilne letake ob volitvah 24. mar. 1929. V letih 1929–40 je znosila iz Bohinja čez mejo v Baško grapo velike količine slov. knjig in propag. tiska; pomagala sta ji brat Miha in Jože Rutar iz Kneških Raven, ki je bil tudi vodič bežečim antifaš. Na planino Suho so ji iz Bohinja prinašali literaturo tigrovci D. Zelen, Sr. Šorli, Alb. Rejec, Fer. Kravanja idr., sama je hodila ponjo na Jesenice, kjer sta ji jo izročala Sl. Jelinčič in P. Bizjak, z Jesenic so ji vozili tudi Kramarjevi na svoj dom v Laški Rut. K. je skrivala lit. doma na hlevu in v gmajni, pri raznašanju po vaseh Baške grape sta ji pomagala sestra Pavla in brat Miha, sodelavca v Lojah sta bila Ang. Smrekar in Julija Šorli, pri kateri so prenočevali antifaš. na begu, na Kneži I. Smrekar - Andercov, I. Smrekar - Kovačev in Vik. Kogoj, na Mostu učit. Ana Gerželj. Po ileg. tisk v Loje so prihajali Fr. Marcina in Mir. Jaklin z Mosta na Soči, Al. Kovačič iz Drobočnika idr. Poseben pomen je v tem: K. je morala po nevarnih stezah in skozi goste straže, ki so uporabljale pse. Že 1941 je zbirala sredstva za OF, sodelovala z aktivisti na Kneži, zato so jo 24. febr. 1943 aretirali, izropali hišo, odpeljali tudi sestro Pavlo in več ljudi; brat Miha je bil v NOV. K. je bila zaprta v Trstu, internirana v Fraschettiju, 1. apr. 1943 so jo spet privedli v Trst na zasliševanje, it. premirje pa je dočakala v Zdravščini. Pridružila se je NOV, bila ranjena v glavo na goriškem bojišču pri Bukovici, se zdravila v bolnišnici v Skriljah, ko je bežala z borci pred Nemci, so jo ti ubili. Domačini iz Trnovega so našli pri njej zanimiv dnevnik o doživetjih v ječah in internaciji, vendar so ga iz strahu pred Nemci uničili.

Prim.: T. Rutar, Kratek pregled delovanja ilegalne organizacije TIGR na Tolminskem 1927–1940, TolmZb 1975, 315–61, 339 si.; Isti, Tigrovka in part. borka L. K.-Cilka iz Loj, PDk 23. mar. 1975 s sl.; Isti, PrimN 1. maj 1975, št. 17–18.

Rut.

Rutar, Tone: Kenda, Lucija (1901–1943). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1013970/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (24. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 8. snopič Kacin - Križnar, 2. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1982.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine